Umělci protestují proti nižším dotacím

Ostrava - Otevřeným dopisem a peticí se přímo na ministryni kultury obrátila česká veřejnost. Nesouhlasí s drastickým snižováním dotací na tzv. živou kulturu. Té totiž ministerstvo přidělilo o téměř 100 milionů korun méně než vloni. Umělci, kurátoři a teoretici celé České republiky se tak obávají krachu mnohých kulturních projektů.

Nejen uměleckou veřejnost zvedl nedávno zveřejněný rozpočet Ministerstva kultury ze židle. Za otevřeným dopisem ministryni kultury následoval dopis předsedovi vládě a petice.

„Rozpočet Ministerstva kultury je navýšen, přesto se budget na živé umění zmenšil o 100 milionů,“ říká Jiří Surůvka, výtvarník a kurátor Galerie Jáma 10, která byla hned několikrát oceněná za svůj kvalitní výstavní program. Nezávislé umění představovala více než deset let.

„Rozpočet ministerstva se naopak snížil. K tomu zvláštnímu efektu, kdy to mediálně vypadá, že těch peněz je víc, došlo, protože se tam vypočítávají mylně peníze, které jsou nutné na kofinancování Evropských projektů. Ale s těmi penězi se nedá hýbat, takže máme reálně o 150 milionů méně. Pochopitelně naší primární povinností je postarat se o námi zřizovaných 29 příspěvkových organizací,“ uvedla Markéta Ševčíková, mluvčí Ministerstva kultury.

„Víme, že živá kultura a živé umění je to nejzásadnější, co tvoří národní identitu. Pan náměstek a ministryně slíbili, že se pokusí ještě formou vyjednávání a nejrůznějších přesunů financí ten objem, budget na živé umění nějakým způsobem navýšit,“ dodává Ševčíková.

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)

Konkrétní částku by se veřejnost měla dozvědět příští 12. února. Příští týden se plánují nechat slyšet i signatáři dopisů a petice. Po celé republice chystají na protest nejrůznější happeningy.