Díky OxyBoxu byl vzduch v Ostravě čistý jako na horách

Ostrava - Ostravané se dnes mohli nadechnout čistého vzduchu, přestože sever Moravy ještě trápil smog. Studenti vysokých škol spolu s neziskovou organizací Čisté nebe připravili na Masarykově náměstí osvětovou akci s názvem Dýchej to, na které předvedli OxyBox.

Vzduch tak čistý jako na Lysé hoře byl dnes v Ostravě k mání díky takzvanému OxyBoxu. „Cítím tady ozón, podobně jako někdy na horách. Trochu je tady cítit i igelit, ale to se asi nedá eliminovat,“ říká Magda Luňáčková z Ostravy, která se do stanu podívala.

„Touto trubicí nasáváme vzduch dovnitř do balonu, který je z folie. Uvnitř je vzduch filtrován čističkami vzduchu. Aby se nám balon nevyfoukl, tak tam máme plastové folie, které brání zpětnému chodu vzduchu,“ vysvětloval princip OxyBoxu Petr Svoboda, který je spoluautorem tohoto vynálezu.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Rozdíl lidé poznali hlavně dopoledne, když ještě hodnoty prachu v ovzduší překračovaly povolený limit. Jestli je vzduch uvnitř stanu opravdu dokonale čistý, nebo v něm nějaké, byť minimální množství prachu, zůstalo, zatím změřit nejde. V budoucnu by to mohly zjistit speciální měřící přístroje, které fungují na principu prachového senzoru.

Veškerá data se pak z přístroje přenáší na web a do mobilní aplikace. Je přenosný, takže může měřit kvalitu ovzduší kdekoliv. Vývoj zařízení je ale teprve na počátku. Ostrého testování se dočká na podzim.