Ceny Alfréda Radoka už dnes, ve hře je i ostravská činohra

Už dnes večer se rozhodne o laureátech Cen Alfréda Radoka. Ve hře je přitom i ostravská činohra. V letošních nominacích prestižních činoherních cen posbírala hned pět nominací.

Dramatizace románu Emily Brontëové Na větrné hůrce ostravského Divadla Petra Bezruče dokonce posbírala nejvíce nominací ze všech tuzemských činoherních scén – tři. Může se stát inscenací roku a zabodovat mohou i Sylvie Krupanská nebo Tomáš Dastlík v hereckých kategoriích.  

Po dvou nominacích si pak připsalo drama inspirované životem Josefy Slánské S nadějí, i bez ní, které nastudovala ostravská Komorní scéna Aréna. I tento divadelní počin je nominován na inscenaci roku. Cenu za nejlepší herecký výkon si pak může odnést představitelka vdovy po popraveném prvním tajemníkovi Komunistické strany Československa Rudolfu Slánském Alena Sasínová-Polarczyk.  

Alena Sasínová-Polarczyk
Zdroj: ČT24/Komorní scéna Aréna

O Cenách Alfréda Radoka za rok 2012 rozhodovalo 78 kritiků a publicistů v anketě časopisu Svět a divadlo. Vavřínový list se uděluje v osmi kategoriích: inscenace, divadlo, nejlepší mužský a ženský herecký výkon, česká hra, scénograf, skladatel a talent. 

Ocenění zaměřená na tuzemskou činohru se budou předávat v pražském Divadle Archa od 19.00 hodin. Ceremoniál v přímém přenosu exkluzivně odvysílá i web ČT24.