Basketbalistky Brna vybojovaly pohár, Valosun skončil třetí

Mladá Boleslav - Basketbalistky IMOSu Brno po tříleté pauze vyhrály Český pohár. V dnešním finále v Mladé Boleslavi překvapivě porazily svého největšího rivala a vítěze posledních tří ročníků – USK Praha, a to 87:83. Soutěž tak vyhrály popatnácté v historii. Kapitánka Hana Horáková k tomu přispěla 30 body a devíti doskoky. Bronz vybojoval druhý z brněnských celků Valosun, který v duelu o 3. místo porazil VŠ Praha 69:57

„Musím říct, že podle naší formy v předchozích zápasech jsem tohle nečekal,“ přiznal po utkání v rozhovoru s ČTK kouč Brna Jan Bobrovský. „Hodně tomu pomohlo, že Hanka Horáková měla velkou chuť proti USK. Nemyslím si, že bychom podali nějaký mimořádný výkon, ale bojovnost a skvělý výkon Hanky slavily úspěch,“ dodal.

Naopak trenérka USK Natália Hejková prožívala obrovské zklamání. „A to nejen z porážky, ale z toho, jak k ní došlo. Hráčky nehrály to, co jsme chtěly. Způsob hry v obraně i v útoku byl zvláštní, hrály jsme hrozně hloupě. Je to obrovské zklamání,“ řekla Hejková. Souhlasila s tím, že duel rozhodla Horáková. „Hanka je individualita, která si umí poradit. Když má chuť, tak se špatně brání. A dnes chuť měla. Navíc naše Američanky ji tolik neznají,“ hledala vysvětlení, proč se hráčkám USK nedařilo bývalou nejlepší basketbalistku Evropy ubránit.

Ani úvod zápasu překvapení nenasvědčoval. Pražanky měly v souboji dvou euroligových celků od začátku mírnou převahu zejména v agresivitě pod košem a také při střelbě z dálky. Brno však držela Horáková, která jen za první čtvrtinu dala 12 bodů. Díky tomu se Brno na začátku druhé čtvrtiny dostalo do vedení. Pak však Horáková vystřídala, hráčky USK zlepšily obranu a i zásluhou aktivní Brunsonové získaly sedmibodový poločasový náskok. Američanka do přestávky nasbírala 15 bodů a 12 doskoků.

Horáková s Brnem ukončily pohárovou nadvládu USK (zdroj: ČT24)

Brno se však trpělivým výkonem nadále drželo v kontaktu a využívalo chyby v obraně Pražanek. V poslední části se navíc USK přestalo dařit v útoku. Brno to využilo a pět minut před koncem vedlo už o šest bodů. Znovu k tomu přispívala Horáková, která dala dva koše po sobě s faulem. Z krize vysvobodila USK bývalá hráčka Brna Vítečková, která tři minuty před koncem dvěma rychlými trojkami snížila na rozdíl jediného bodu.

Brno však už šanci nepustilo a dovedlo zápas k zisku první trofeje od roku 2010. Přitom Moravanky porazily USK teprve podruhé z posledních 15 duelů. Šanci na reparát mají USK ve středu v ligovém duelu. „USK je nadále favorit v boji o titul, ale už jsme je v této sezoně dvakrát porazili. Pokud holky budou takhle bojovat, tak to může vést k úspěchu,“ dodal Bobrovský.

Vydáno pod