Dobrovolným hasičům ubyde financí

Olomoucký kraj - Jen pětinu požadovaných peněz dostanou letos dobrovolní hasiči v Olomouckém kraji. Pět milionů korun půjde na nákup techniky a vybavení jednotek. Dostalo se ale jen na některé. Podle vedení kraje, který dobrovolným hasičům přispívá, by se ovšem méně peněz na akceschopnosti jednotek projevit nemělo.

Vybavení jednotek dobrovolných hasičů je mnohdy zastaralé a na obnovení výstroje a techniky chybí peníze. Například dobrovolní hasiči z olomoucké čtvrti Holice mají zbrojnici v bývalé uhelně. Při poplachu vyjíždí jen s přepravní dodávkou, protože jim chybí zásahové auto.

Dobrovolní hasiči letos žádali Olomoucký kraj o čtrnáct milionů korun, dostanou ale jen pět, které si rozdělí 173 jednotek.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

„Výběr probíhá po dohodě s velením hasičského záchranného sboru v Olomouci, které má nejlepší přehled o tom, jak je potřeba jednotky dovybavit a nakolik je nutné zajistit jejich akceschopnost“, uvedl Ivan Rašťák, mluvčí Olomouckého kraje.

Dobrovolné jednotky často získávají novou techniku až tehdy, když přestane sloužit profesionálům. Pomáhají svým kolegům zachraňovat životy a majetek v nejrůznějších situacích. „Jsou to dopravní nehody i velké požáry, kdy je potřeba na místě spousta cisteren a později lidských sil, takže pomoc dobrovolných hasičů je velmi důležitá“, upřesnil Zdeněk Hošák, mluvčí hasičů Olomouckého kraje.

Pokud letos nepřijdou povodně nebo jiné krizové situace, mohli by si dobrovolní hasiči rozdělit ještě další peníze. Ty má Olomoucký kraj v šestimilionových rezervách.