Firmy lákají studenty na veletrhu Jobfair

Brno – Už po jedenácté lákala Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity na Veletrh pracovních příležitostí Jobfair. Studenti mohli navázat spolupráci s možnými budoucími zaměstnavateli, nebo získat podporu pro své rodící se podnikatelské projekty. Firmy naopak měly možnost získat ty nejlepší hlavy a navázat spolupráci s akademickou obcí na dalších výzkumech. Univerzita se tak snaží pomoct studentům s hledáním uplatnění po škole a získat informace od zaměstnavatelů, o jaké obory bude v dalších letech největší zájem.

Workshopy na téma správně sestaveného životopisu nebo zásad vystupování při pracovním pohovoru, i to nabízí veletrh Jobfair, aby pomohl studentům při budoucím hledání jejich prvního zaměstnání. „Prezentují se tu firmy, které jsou s námi v kontaktu a jsou z oboru zajímavého pro fakultu, abychom oslovili co nejvíce našich studentů. Firmy ukazují možnosti uplatnění absolventů i současných studentů. Není to tedy jen pro absolventy, ale i pro stávající studenty hledající praxi ve svých oborech,“ uvedla referentka vztahů s veřejností Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity Hana Pindryčová.

Veletrh Jobfair si pochvalují studenti i zaměstnavatelé (zdroj: ČT24)

Právě praxe bývá často kamenem úrazu při hledání zaměstnání po škole. Na mnoha pozicích je vyžadována a absolvent bez praxe se ocitá v nesnadné situaci. „Propojení studia s požadavky trhu práce je v podstatě to nejdůležitější. Kdyby zdejší studenti nevěděli, co je za dveřmi, tak potom sice skončí s diplomem, ale o kvalitě školy svědčí spíš to, kolik absolventů si po škole najde práci v oboru,“ dodala Pindryčová.

Čtvrtina vysokoškoláků pracuje na pozici, kde titul nepotřebují

Akademický titul je sice při hledání práce výhodou, sám o sobě ale jistotu uplatnění nezajišťuje. Najít po škole práci v oboru odpovídající kvalifikaci absolventa, může být neřešitelný problém. Podle statistik EUROSTATu pracuje plná čtvrtina vysokoškolsky vzdělaných mladých lidí na pozicích, pro které není vysokoškolský titul vyžadován.

Jen v roce 2011 zůstalo bez práce 28 000 absolventů a největší část z tohoto počtu tvoří právě čerstvě dostudovaní vysokoškoláci. Tento trend se bude pravděpodobně ještě prohlubovat. Podle prognóz odborníků ze Střediska vzdělávací politiky se do roku 2020 zvýší počet vysokoškolských absolventů o více než čtyřicet procent, zatímco počet odpovídajících pracovních pozic se zvýší zhruba jen o deset procent.

Problémům budoucích uchazečů o zaměstnání z řad vysokoškoláků se snaží předcházet podobné projekty jako je Jobfair nebo další brněnský veletrh pracovních příležitostí Jobchallenge.

Jedním z návštěvníků veletrhu byla i studentka prvního ročníku oboru Veřejná správa na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity Michaela Jirásková. Pro tu je Jobfair příležitost, jak si sehnat praxi, a přiblížit se tak svému snu stát se finanční poradkyní. „Myslím si, že je dobré mít při studiu i nějakou praxi. Zaujala mě tu jedna z firem zabývající se finančním poradenstvím. Musím mít praxi, abych vyčnívala mezi ostatními uchazeči o práci,“ upřesnila studentka Michaela.

Akci si pochvalují i samotní zaměstnavatelé. „S Provozně ekonomickou fakultou spolupracujeme, protože nám nabízí možnost přímého oslovení kvalifikovaných a jazykově vybavených uchazečů o zaměstnání. Možnost setkat se s uchazeči tváří v tvář je pro nás přínosná díky vzájemnému poznávání potřeb,“ řekl personalista letecké společnosti Ondřej Zikmunda.

O nezbytnosti praxe pro budoucí uplatnění mluví i bývalý student Mendelovy univerzity a nyní úspěšný podnikatel Petr Benešovský. Dnes spoluvlastní dynamickou webhostingovou firmu a na veletrhu Jobfair hledal nové zaměstnance. „Není to výhodné jen pro studenty, ale i pro zaměstnavatele. Potkáváme lidi, kteří mají zájem pracovat už během studia. Nemusí to být na celý úvazek, ale je dobré vidět, že se zajímají o to, kde budou pracovat a jaká je jejich budoucnost,“ řekl Benešovský. 

Jak zvýšit své šance na trhu práce

Vyberte si vhodný studijní program. Studium by mělo nejen bavit, ale zároveň také nabízet perspektivu nalezení práce po absolutoriu.

Využijte plně nabídku školy. Podobné studijní obory jsou na více školách. Vyplatí se proto vybrat takovou školu, která zajišťuje možnost spolupráce s experty v dané oblasti a nabízí i doplňující programy a aktivity pro rozvoj studenta (např. povinnou praxi). Výhodou jsou také zkušenosti ze zahraničních vysokých škol, takže si velkou pozornost zaslouží i možnosti vycestování do zahraničí v rámci studia.

Sbírejte zkušenosti i během studia. Sám titul k nalezení zaměstnání v oboru nestačí. Většina zaměstnavatelů dává přednost uchazečům s praxí. Práce v oboru byť na částečný úvazek zvýší šanci na budoucí úspěch při pracovních pohovorech. Navíc případný zaměstnavatel ocení i to, že uchazeč je zvyklý na pravidelnou práci.

Každá známost se může jednoho dne hodit. Na vysokých školách existuje řada zájmových sdružení, projektů a spolků, kde se potkávají lidé s podobnými zájmy. Široké společenské vazby vypovídají o aktivním přístupu studenta ke svému oboru.

Hledejte a buďte aktivní. Nejen na veletrzích pracovních příležitostí se dá hledat budoucí práce. I servery a sociální sítě nabízejí možnosti, jak se dostat do povědomí personalisty vysněné firmy.