Muž lhal, že přišel o zavazadla. Odškodné od leteckých společností mu vyneslo 200 tisíc

Šumperk - Muž ze Šumperska je podezřelý, že podváděl letecké společnosti z celého světa. Desetkrát jim prý nahlásil ztrátu zavazadla a jako odškodnění získal téměř dvě stě tisíc korun. Podvod odhalili šumperštípolicisté, kterým musel kvůli požadavku leteckých společností některé ztráty ohlásit.

 Letecké společnosti muž podle policie podváděl od prosince roku 2009 do září loňského roku. „V deseti případech podvedl letecké přepravní společnosti tím, že nahlásil ztrátu horolezeckého vybavení jako jsou spacáky, sportovní oblečení či příslušenství k lezení, ke kterému mělo dojít během jeho cest,“ uvedl šumperský policejní mluvčí Josef Bednařík. 

Muž ke všem chybějícím věcem vždy doložil účtenky, které si však sám vyrobil. Některé letecké společnosti od něho žádaly potvrzení odpolicie, že ohlásil krádež. Dvakrát to proto udělal na oddělení v Šumperku. Policisté jeho oznámení prověřili a zjistili, že jsou vymyšlená. Tak na celý podvod přišli.

Podle policejního mluvčího muž oklamal České aerolinie, Austria Airlines, Swiss International Air Lines AG, Deutsche Lufthansa či společnost Aeroflot. Za podvod teď obviněnému hrozí až pět roků vězení.