Soud s exstarostkou Hrubou kvůli projektu Wilson je odročen na neurčito

Brno - Krajský soud se měl dnes v odvolacím řízení znovu zabývat kauzou exstarostky Brna-středu Dagmar Hrubé (ODS). Loni v říjnu dostala u Městského soudu v Brně podmínku za podpis nevýhodných smluv v souvislosti se stavebním projektem v Masarykově čtvrti. Zároveň by měla zaplatit vzniklou škodu, tedy deset milionů korun. Přitom povinnost platit pokutu pražský soud nedávno zrušil. Soud ale jednání na návrh obhájce odložil na neurčito.

Kauza Wilson se vleče už několik let a soudci se přiklánějí tu na jednu, tu na druhou stranu. Dagmar Hrubá stále čelí žalobě ze zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli nepovolenému komerčnímu využití areálu někdejších kasáren na Kraví hoře. I když ji soud už několikrát osvobodil, loni jí uložil městský soud pětiletou podmínku. Protože město umožnilo začít pracovat na projektu komerčního využití bývalých kasáren, muselo ministerstvu obrany zaplatit desetimiliónovou pokutu. Tuto škodu měla svým jednáním způsobit právě Hrubá.

Naděje pro bývalou starostku?

Soud v Praze v únoru ale rozhodl, že ministerstvo obrany musí Brnu vrátit 10 miliónů korun.  Brnu se podařilo zpochybnit využití areálu pouze pro nekomerční účely. Právě pro bývalou starostku je pražský rozsudek dobrou zprávou. Její právní zástupce Kárim Titz teď v odvolacím řízení navrhl, aby soudci počkali na definitivní konec sporu o pokutě. „Vím, že to nese velmi špatně, a podepsalo se to na zhoršení jejího zdravotního stavu,“ říká advokát.

Rozhodnutí pražského soudu přivítal i právní zástupce města Radek Ondruš: „Soud nám dal za pravdu, že omezující podmínky byly protiprávní. Město teď areál může využívat, jak bude chtít.“

„Já to vnímám jako malé a dílčí vítězství,“ doplňuje náměstek brněnského primátor Oliver Pospíšil (ČSSD).