Šumperkem bude zase znít blues

Šumperk - Příští víkend, 22. a 23. března, se do Šumperka sjedou téměř všichni milovníci čistokrevného blues. Začíná jaro, a město opět ovládne hudba.

Na návštěvníky letos poprvé čeká nová tradice – mladší sourozenci legendárního Blues Alive, tedy Echo Blues Alive a soutěž Blues Aperitiv – se spojí do jednoho víkendu. Divákům se představí přední hudebníci i naděje na bluesové scéně.

„Na obě přehlídky přijíždějí fanoušci z celé republiky. Proto jsme dvě jednodenní akce spojili do jednoho víkendu, aby se i návštěvníkům z daleka vyplatilo do jarního Šumperka přijet," řekl ředitel Blues Alive Vladimír Rybička.

Blues Aperitiv je dnes již tradiční mezinárodní soutěž bluesových kapel, přičemž ty nejlepší získají možnost vystoupit na sérii koncertů a festivalů v Česku i v Polsku, mimo jiné v Šumperku na Blues Alive. Aperitiv se letos pořádá už počtrnácté, a ve finále v sobotu 22. března vystoupí celkem sedm kapel.

Echo Blues Alive je pak jakousi ozvěnou podzimního festivalu. „Hlavní hvězdou se v pátek stane americký zpěvák a kytarista Frank Morey. Na Blues Alive s velkým úspěchem vystupoval před šesti lety. Do Šumperka se také díky této přehlídce vrátí trio Jack Cannon, maďarská bluesová kapela,“ prozradil Rybička.

Z Jihoafrické republiky na Echo Blues Alive dorazí kytarista, zpěvák a písničkář Gerald Clark, jehož hlas bývá na místní hudební scéně označován jako jeden z nejnaléhavějších. „Na repertoáru má především vlastní písně, věnuje se ale i klasickým standardům z oblasti amerického delta blues,“ uvedl dramaturg festivalu Ondřej Bezr. Na turné po ČR včetně Šumperka jej doprovodí kapela, sestavená z předních českých hudebníků, kytaristy Lukáše Martinka, baskytaristy Lukáše Kytnara a bubeníka Romana Víchy. V rámci Echa vystoupí i známá kapela Krausberry.

Pořadatelé festivalu Blues Alive jsou navíc letos nominováni na Cenu veřejnosti Olomouckého kraje za výjimečný počin v oblasti kultury v roce 2012. V anketě časopisu Twój blues byl v loňském roce festival označen za nejvýznamnější bluesový festival na světě.

Luboš Andršt "60"