Regionální operační program Střední Morava rozdělí dalších 900 milionů

Olomouc - Města, obce, kraje i podnikatelé v Olomouckém a Zlínském kraji mohou do konce dubna žádat o podporu svých projektů. Regionální operační program Střední Morava se chystá rozdělit dalších devět set milionů korun.

„Nejvíce peněz, 240 milionů korun, je vyčleněno pro města s více než pěti tisíci obyvateli, a to hlavně na úpravu náměstí, parků či jiných veřejných prostranství,“ uvedla mluvčí Regionálního operačního programu Renata Škrobálková.

Částka 143 milionů je určena na silnice druhé a třetí třídy, 130 milionů korun pak na rozvoj cestovního ruchu. O peníze z programu mohou požádat i neziskové organizace. Kromě toho se mohou kraje a města ucházet o finance na rozvoj vzdělávání v mateřských,  základních či středních školách, na což má program vyčleněno 80 milionů, dalších 60 milionů je na krizovou infrastrukturu.

Šanci mají také podnikatelé, kteří v Olomouckém a Zlínském kraji podnikají v cestovním ruchu. Na ubytovací zařízení, sportovní areály, lázeňskou infrastrukturu, kulturní památky a jiné zajímavosti je připraveno 130 milionů korun. O dalších 30 milionů mohou žádat podnikatelé z Jesenicka a o 20 milionů podnikatelé ze Šumperska.

Pro Olomoucký a Zlínský kraj bylo v letech 2007 až 2013 na dotacích vyčleněno celkem sedmnáct a půl miliardy korun. Do poloviny letošního března bylo na Úřad Regionální rady Regionálního operačního programu Střední Morava předloženo 1830 projektů s žádostí o dotace v celkové hodnotě 28 miliard korun.