ODS vadí, že rada mění rozpočet bez vědomí zastupitelstva

Ostrava - Opozice si stěžuje, že nemůže ovlivňovat podobu rozpočtu Moravskoslezského kraje na letošní rok. Nově získaných jedenáct miliard totiž přerozděluje sama krajská rada.  Hejtman ale tvrdí, že pokud by převody potvrzovalo i zastupitelstvo, ohrozí to chod některých organizací.

Ředitelé středních škol, kteří by neměli peníze na výplaty pro učitele. Anebo díry na silnicích, které by měsíce čekaly na opravy. To by podle hejtmana hrozilo, kdyby o každé změně rozpočtu rozhodovalo místo Rady města Ostravy celé zastupitelstvo. Opozice ale namítá, že vedení kraje bere zastupitelstvu jednu z jeho zásadních rolí.

Rozpočet ve výši sedmi miliard schválili zastupitelé na konci loňského roku. Od té doby se ale vyšplhal na téměř osmnáct miliard a o tom, kam peníze poputují, rozhodují už jen krajští radní.

ODS na dnešním jednání zastupitelstva navrhla, aby samotná Rada města Ostravy mohla rozhodovat v průběhu roku o změnách jen části rozpočtu. Koalice ale ODS přehlasovala.

Za vším je podle hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka špatně nastavený systém financování krajů, které jsou z větší míry, na rozdíl od obcí, závislé na státu.

A právě problematické financování krajů se už dlouhodobě snaží se státem řešit asociace krajů. Zatím ale převážně levicové regiony shodu s pravicovou vládou nenašly. 

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)
Vydáno pod