„Kuzmo“ Marian Kuś neprokázal, že byl evidován u StB neprávem

Brno, Český Těšín -  Podnikatel a zastupitel z Českého Těšína Marian Kuś definitivně neprokázal, že by se dostal neoprávněně na seznam spolupracovníků komunistické Státní bezpečnosti. Kuś neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu proti zamítnutí jeho žaloby na určení, že ho ministerstvo vnitra eviduje neprávem. Nejvyšší soud označil jeho dovolání na nepřípustné.

Minulost dostihla bývalého člena Ústředního výkonného výboru ČSSD a bývalého místostarostu Českého Těšína Mariana Kuśe v roce 2004, když se před krajskými volbami prokazoval vedení strany negativním lustračním osvědčením. Vyšlo najevo, že ministerstvo mu vydalo osvědčení, dokonce dvakrát, ale vždy pozitivní. Policistům se nepodařilo prokázat, že dokument zfalšoval, obvinili ho však z poškozování práv ministerstva vnitra, za což ho soud potrestal pokutou sto tisíc korun.

V následujícím roce se prostřednictvím občanského sdružení Těšínské zrcadlo dostal na veřejnost obsah jeho svazku, ze kterého plyne, že od roku 1986 do roku 1988 aktivně spolupracoval s StB a dostával za to i zaplaceno. Dokonce se do služeb rozvědky údajně sám nabídl. Měl za úkol proniknout do prostředí katolické církve v Česku a v Polsku, připravoval se, mimo jiné studiem italštiny, na vyslání do Vatikánu. Jeho krycí jméno znělo Kuzmo. Z dokumentů mimo jiné plyne, že si u StB vysloužil odklad vojny. Kontaktoval řadu lidí, mezi jinými nynějšího biskupa Františka Václava Lobkowicze. Jak hodně lidem škodil, není jasné, ani proč ho StB z úkolu nakonec stáhla.

Kuś vědomou spolupráci s tajnou bezpečností vždy popíral. ČSSD mu kvůli lustrační aféře zrušilo členství ve straně. Do zastupitelstva Českého Těšína se naposledy dostal jako lídr kandidátky SOS pro Český Těšín. V souvislosti s komunálními volbami čelil podezření, že pro stranu kupoval hlasy voličů.