SZPI našla v lahůdkářských výrobcích opavské firmy listerii

Opava - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v lahůdkářských výrobcích opavské firmy Verner Kotula listerii. Škodlivá bakterie byla v šunkovém závitku v aspiku a v pařížském salátu od stejné firmy. SZPI to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Firma na svých internetových stránkách vyzvala zákazníky, aby jí závadné výrobky vrátili.
Inspekce firmě uložila, aby neprodleně kontaktovala své maloobchodní odběratele, kteří se nachází zejména v opavském regionu a zajistila stažení předmětných šarží.

„Potravinářská inspekce důrazně doporučuje všem spotřebitelům, aby uvedené potraviny nekonzumovali,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Přítomnost bakterií nebezpečných pro lidské zdraví potvrdila laboratorní analýza. Pozitivní nález Listeria monocytogenes byl zjištěn u šarže šunkového závitku v aspiku v balení 150 gramů s označením doby použitelnosti do 23. března 2013 a u pařížského salátu stejné firmy v balení 120 gramů se stejnou dobou trvanlivosti.

Listerie je běžně v půdě, prachu, povrchových vodách nebo na rostlinách. Přítomnost této bakterie v jídle ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí odolají. Onemocnění způsobuje u těhotných žen, novorozenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou, třeba po transplantaci, a u lidí s rakovinou nebo HIV/AIDS. Nemoc má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost.