Slavkov po 11 letech koupí zpátky polovinu společenského domu

Slavkov u Brna – Po více než rok trvajících jednáních se vedení Slavkova u Brna dohodlo se spolumajitelem společenského domu Bonaparte na odkoupení jeho podílu. Zaplatí za něj bezmála 9 milionů korun. Paradoxem je, že stejné firmě polovinu budovy před 11 lety prodalo samo vedení Slavkova.

Spor o cenu poloviny domu více než rok protahoval jednání mezi městem a druhým majitelem, firmou Prelax. Ta původně požadovala dvacet milionů, pro Slavkov to ale byla příliš vysoká částka. Nakonec se dohodli na kompromisu - 8,9 milionů korun. „K této částce musíme přičíst ještě 3,6 milionu. Ty souvisí s dřívější investicí druhého vlastníka do nemovitosti a musíme je uhradit při převodu vlastnictví,“ vysvětlil starosta města Ivan Charvát (ODS).

Suma ale rozhodně nebude pro město konečná. Další miliony spolyká nezbytná oprava zatékající střechy a fasády. „Jsou tam prázdné prostory, kterým chceme najít využití. Máme zájem budovu zmodernizovat a používat ke kulturně-společenským akcím. Chceme ze zámku přemístit knihovnu do vhodnějších a modernějších prostor, takže se určitě nabízí možnost využití restaurace Josefína, která je v současné době nevyužitá,“ popsal plány Charvát.

Kroky radnice místní vítají i přesto, že se kvůli koupi poloviny domu musel Slavkov zadlužit. „Je tam krásný sál, ve kterém se hrávalo divadlo, a teď je všechno pryč. Město by se mělo postarat, aby to znovu získalo úroveň,“ souhlasila starší obyvatelka. V 70. a 80. letech lákal společenský dům Bonaparte na divadlo a koncerty návštěvníky z celého regionu. Pro mnohé obyvatele Slavkova u Brna je dokonce symbolem mládí.

Bonaparte se do vlastnictví města vrátí po 11 letech

Firma Prelax měla s domem Bonaparte před 11 lety velké plány. „Objekt chtěla rekonstruovat a využívat pro komerční účely. Město jí proto prodalo jednu polovinu. Investor do rekonstrukce vložil 24 milionů korun – upravil restaurační prostory, vybudoval sportovní zázemí. Záměr se však nepodařilo dotáhnout do konce,“ dodal Charvát. Projekt narazil, když měla být část domu přebudována na hotel. Překážky se ukázaly pro investora natolik zásadní, že od celého projektu nakonec upustil.