Držitel Nobelovy ceny je v Ostravě

Ostrava - Nevolte konvenční cesty, nechte pracovat fantazii - to je vzkaz, který do Ostravy přivezl držitel Nobelovy ceny za fyziku, profesor Albert Fert z Francie. Vrcholné ocenění získal v roce 2007 za objev obří magnetorezistence neboli GMR. Ve společnosti studentů a odborníků z Vysoké školy báňské-Technické univerzity stráví Albert Fert dva dny.

Charismatický Francouz Albert Fert přitom váhal, jestli nebýt raději umělcem. Nakonec umělcem vlastně je, i když v přírodní vědě. „Berme fyziku jako něco blízkého. Fyzika není abstraktní, jsou to věci, které vidíme očima a také srdcem,“ uvedl držitel Nobelovy ceny za fyziku 2007.

Jeho přednášku si do auly ostravské technické univerzity přišlo poslechnout více než šest stovek studentů.

Fertův vynález – obří magnetorezistence – umožňuje skladování velkých objemů dat na malých harddiscích. Díky ní vlastně i studenti na přednášce používají notebooky, chytré telefony nebo tablety, které se vejdou do kapsy. Albert Fert je přijel inspirovat – nebojte se fyziky.

Je to náročné studium, ale pak následuje skoro jisté zaměstnání, pokud ho dokončíte. A když se zadaří, tak třeba i Nobelova cena.