Bolek Polívka odmítl návrh insolvenčního správce na záchranu olšanské farmy

Brno, Olšany - Bolek Polívka odmítl podepsat návrh na reorganizaci farmy, která skončila v insolvenci. Nesouhlasil se strategickým partnerem, který by mohl farmě pomoci od dluhů. Podle insolvenčního správce tak může být do patnácti dnů vyhlášen konkurz a následně může být farma rozprodána, aby byli věřitelé uspokojeni.

Všechno bude záležet právě na věřitelích. Nebo spíše na tom, jak rychle budou chtít své peníze získat zpět. Pokud budou spěchat, bude se prodávat. Nejdříve přitom budou uspokojeni takzvanní zajištění veřitelé a pak ti nezajištění. K těm patří i stavební firma Kaláb, která insolvenci rozjela. Největším zajištěným věřitelem, který z prodeje farmy může dostat své peníze zpět je Regionální operační program Jihovýchod, od kterého dostala Farma Bolka Polívky na stavbu wellness centra mnohamilionovou dotaci. Vyplacení dotace bylo totiž podmíněno tím, že se po dobu pěti let nezmění její majitel. Pokud se farma rozprodá po vyhlášení konkursu, bude tato podmínka porušena.

Boleslav Polívka
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Návrh reorganizačního plánu, který Polívka odmítl, byl přitom jednou z mála šancí, jak farmu zachránit. Insolvenční správce se bude podle svých slov snažit farmu pronajmout a rozjet znovu sezónní provoz, záleží však na tom, zda s jeho plánem budou souhlasit věřitelé. „Pokud budou chtít svoje pohledávky zpět co nejrychleji, budeme nuceni farmu zavřít,“ vysvětlil insolvenční správce Michal Edl.

Vyjádření Bolka Polívky se ČT získat nepodařilo. V jiném rozhovoru ale připustil, že si jako strategického partnera dovede představit významného producenta vína, který si z jeho farmy udělá výkladní skříň.

Pro věřitele rozhodnutí Bolka Polívky neznamená nic dobrého. Všichni doufali, že bude chtít farmu zachránit. Kdyby přijal strategického partnera, byla by i pro ně větší šance, že se svých pohledávek dočkají. „Dnes nás ale insolvenční správce informoval o tom, že plán reorganizace podán nebyl. Pokud bude o konkurzu rozhodnuto, budeme se domáhat naší pohledávky a požadovat vrácení dotace,“ uvedla mluvčí Regionálního operačního programu Jihovýchod Kateřina Dobešová.

Farma Bolka Polívky
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Stejně jako všichni ostatní budou čekat na rozhodnutí soudu. Pak už budou jednat jen s insolvenčním správcem a doufat, že se farma prodá za co nejlepší cenu. „Věřili jsme do poslední chvíle, že na reorganizační plán pan Polívka přistoupí. Teď je ale víc než jisté, že firma Kaláb jako nezajištěný věřitel bude uspokojována jako poslední a že se tedy svých peněz nedočká,“ uvedla právní zástupkyně firmy Kaláb Eliška Chobolová.

Pro Regionální operační program jde o první případ, kdy se příjemce dotace dostal do insolvence. „Takový případ jsme v celé historii operačního programu ještě neřešili. Faktem je, že jsme v sedmi případech nakonec schválenou dotaci žadateli nevyplatili kvůli chybám při realizaci projektu, nikdy se nám ale nestalo, že by někdo, kdo od nás dotaci dostal, skončil v insolvenci,“ uvedla mluvčí Regionálního operačního programu Jihovýchod Kateřina Dobešová.

Podmínkou získaní dotace na vybudování wellness centra na Farmě Bolka Polívky v roce 2008 bylo, že se společnost nesmí pět let dostat do cizích rukou a samozřejmě musí wellness provoz fungovat. „Dotace je přidělována konkrétnímu vlastníkovi. Její příjemce se nemůže objektu, na který dotaci čerpal, jednoduše zbavit, nedá se změnit ani účel dotace. Jediné možné řešení je strategický partner, který bude schopen příjemci dotace pomoci a splní stejné podmínky jako on,“ dodala Dobešová. ROP Jihovýchod bude s insolvenčním správcem jednat o dalším postupu 6. dubna.