Literární soutěž pacientů a zaměstnanců psychiatrických léčeben má své vítěze

Opava - V Opavě dnes rozdávali Kouzelné klíče. Získali je vítězové literární soutěže pacientů a zaměstnanců psychiatrických zařízení v České a Slovenské republice. Letošního ročníku se účastnilo 125 autorů.

Veselí klauni, hudba i divadelní představení pacientů léčebny O kouzelném hadovi, to vše provázelo slavnostní vyhlášení vítězů. Samotné texty soutěžících jsou ale často opačné. Vypsat se ze svých pocitů jim pomáhá v léčbě.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

„Jednak je to terapie, ale já to beru i jako sebereflexi. Psát o některých věcech je velmi těžké a složité. To zlé už je pryč a těším se jen na nové a dobré věci,“ komentovala vše Jana Poláchová, bývalá klientka Psychiatrické léčebny Opava.

Podle poroty bylo mezi autory více žen a psaly většinou poezii.

Spisovatele Karel Sýs tvrdí, že je to logické, protože poezie je jemnější záležitost. „Laik si zřejmě myslí, že pacienti píší trošku uhozené texty, ale není to vůbec pravda. Takových deset autorů je tam na velmi vysoké úrovni,“ upřesnil Sýs.

Do soutěže mohli přispět i samotní zaměstnanci léčeben. Letos jich bylo dvacet.

Maximálního počtu 70 bodů letos nedosáhl nikdo. Pro klíčníky je ale stejně důležité, že porotu jejich texty rozněžnily i rozplakaly a veřejnosti autoři ukázali svůj talent.