Jihomoravskou policii nově vede dosavadní šéf dopravní policie Tržil

Brno – Jihomoravští policisté mají nového ředitele. Tomáše Kužela, který vedl krajské ředitelství dosud a zároveň dočasně v Praze pracoval jako náměstek policejního prezidenta, vystřídal Leoš Tržil. Ten dosud vedl dopravní policii. Tržil chce ve funkci zlepšit spolupráci policie s krajem a radnicemi a zaměřit se na majetkovou trestnou činnost a drogovou problematiku.

Po čtyřech a půl letech v čele dopravní policie míří Leoš Tržil zpátky do Brna. „Je to pro mě výzva pro další policejní práci a samozřejmě také návrat domů na jižní Moravu. Jihomoravská policie je v současné době ve velmi dobrém stavu, je dynamicky nastavená, takže nepředpokládám žádné zásadní změny,“ oznámil Tržil.

Nový šéf jihomoravské policie už se sešel také s hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD). „Domluvili jsme se na spolupráci. Budu mu předávat podněty od starostů. Někteří by uvítali posílení počtů dopravních policistů na obvodních odděleních,“ řekl Hašek.

Kvůli novému postu se Tržil vzdal funkce místostarosty a radního v Lednici. Zůstane pouze členem zastupitelstva. „Chtěl jsem se vyhnout střetu zájmů, popřípadě spekulacím, které by v tomto směru mohly být vedeny,“ vysvětlil Tržil.

Rozhovor s ředitelem jihomoravské policie Leošem Tržilem (zdroj: ČT24)

Tržil nastoupil k policii jako dopravní policista, později jihomoravskou dopravní policii sám vedl. Na podzim roku 2008 odešel rodák z Lednice do Prahy, kde řídil dopravní policii.

Dopravní policii pravděpodobně povede Tomáš Lerch

Leoš Tržil opustí post na dopravní policii posledního dubna, nově ji povede Tomáš Lerch. Lerch působil dlouhá léta v Mělníku, od dubna 2009 měl v dopravní policii na starost dozor nad silničním provozem. Policejní prezident Martin Červíček odmítl jméno Tržilova nástupce potvrdit, představit ho chce ve středu.

„Je celá řada věcí, na kterých je třeba dál pracovat,“ řekl Tržil při svém odchodu k budoucnosti dopravní policie. „Jedna z potřebných věcí je odstraňování nehodových lokalit, zvyšování bezpečnosti a otázka řešení technického stavu vozidel,“ uvedl s tím, že by policisté nyní měli najít páky, jak donutit provozovatele, aby dali svá vozidla do pořádku.

Dosavadní ředitel jihomoravské policie Tomáš Kužel, který současně pracuje jako náměstek policejního prezidenta, nově obsadí křeslo policejního ředitele Moravskoslezského kraje.