Metalová královna Tarja Turunenová se vrací do Zlína s novým projektem

Zlín - Finská zpěvačka Tarja Turunenová se po roce opět vrací do Zlína. Metalová královna tentokrát vystoupí společně se světoznámým bubeníkem Mikem Terranou. V projektu nazvaném „Beauty and The Beat“ se kromě zvučných jmen rockové hudby představí i zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů s hostujícím dirigentem Walterem Attanasim a pěvecký sbor Masarykovy Univerzity Brno.

Když v roce 2008 začínala Tarja Turunenová svou sólovou kariéru po nuceném odchodu z kapely Nightwish právě ve Zlíně, fanoušci ještě netušili, že svou oblíbenou interpretku ve Zlíně uvidí mnohem častěji. Tarja se totiž na Zlínsko vrací už počtvrté. V létě 2010 vystoupila na festivalu Masters of Rock ve Vizovicích a minulý rok se představila zlínským fanouškům při zahájení světového turné k sólovému albu What Lies Beneath. Šťastnější z fanoušků mohou metalovou královnu spatřit už tento týden na třech koncertech ve zlínském Kongresovém centru. Všechny tři koncerty jsou již vyprodané. 

NO COMMENT: Zkouška hudebního představení "Beauty and The Beat" (zdroj: ČT24)

Metalová královna Tarja

Tarja Turunen se narodila roku 1977 ve finském městě Kitee. V šesti letech začala se studiem zpěvu a ve svých osmnácti letech pokračovala ve studiu klasického zpěvu na finské Sibeliově akademii, kde se později dala dohromady skupina Nightwish. V roce 1997 vydalo finské vydavatelství jejich debutové album Angels Fall First kombinující metal a klasickou hudbu. V následujících letech získala skupina několik platinových alb, například za desky Oceanborn a Wishmaster, album Over The Hills And Far Away bylo platinově oceněno hned dvakrát. Zhruba po deseti letech, v roce 2005, byla Tarja nucena skupinu Nightwish opustit. Od té doby vydala zpěvačka čtyři sólová alba, se kterými slaví úspěch po celém světě.

Zdroj: Wikipedie

Turunenová se zapsala do povědomí posluchačů jako interpretka spojující dva zcela odlišné žánry - metal a klasickou hudbu. Díky svému osobitému projevu se pětatřicetiletá zpěvačka jako členka kapely Nightwish stala jednou z nejpopulárnějších žen v metalové hudbě. Po společném koncertě se zlínskou filharmonií na festivalu Masters of Rock navazuje Tarja na spojení vážné hudby a metalu i v novém projektu „Beauty and The Beat“. Název je slovní hříčkou se známou pohádkou Kráska a zvíře (Beauty and the beast) a naznačuje další netradiční hudební spojení.

Kromě úchvatného hlasu Turunenové se totiž posluchači mohou těšit i na přesné a rytmicky bohaté bicí a perkuse Mikea Terrana. Spojení metalové hudby, hlasu operní pěvkyně, bicích nástrojů, filharmonického orchestru a pěveckého sboru tak bude bezesporu patřit k hlavním hudebním událostem roku. Svědčí o tom i fakt, že všechny tři koncerty ve Zlíně jsou už beznadějně vyprodané. Fanouškům, na které lístky nezbyly, tak zbývá poslední možnost v podobě nedělního koncertu v pražském Kongresovém centru.

Bubenický mág Mike

Mike Terrana se narodil v americkém městě Buffalo roku 1960. Začínal jako bubeník samouk. Nejdříve se naučil hrát hard rock, metal a fusion.  Jeho první profesionální prací byla v roce 1984 spolupráce s kapelou Hanover Fist z Toronta. Poté cestoval a nahrával s různými interprety, hrál různé styly a vystupoval hlavně na západě státu New York. V roce 1997 se Terrana přestěhoval do Evropy, nejdříve na 6 měsíců do Nizozemska a poté do Německa. V současné době žije v Itálii. Nyní nahrává a cestuje se členy skupiny Masterplan a s Tarjou Turunen. Dále se věnuje svému sólovému projektu Sinfonica, který je spojením klasické hudby s bubnováním. Mezi Mikovy oblíbené klasické interprety patří Beethoven a Chopin. Mike se často věnuje také drumm klinikám (exhibiční a propagační show). 

Zdroj: Wikipedie

Vydáno pod