Chcete vědět, co vás čeká? ČT má nahráno

Asi nevíte, co budete dělat v roce 2014, Česká televize přinejmenším tuší, na co se budete moci dívat. V nově vznikajících projektech hrané tvorby narazíte na vraždy, Ivana Trojana v několika rolích, minulost, filmová i seriálová pokračování, celé Dejvické divadlo anebo režijní debut Ondřeje Sokola, na který můžete přispět.

SERIÁLY: VODNÍCI I PODVODNÍCI

Mordparty i solitérní, krapet divní chlápci v baloňáku - uspokojena bude představa téměř každého čtenáře detektivek. V České televizi se totiž řeší hned několik kriminálních příběhů. V sedmidílné Cloně se po stopě vraha vydá mladý muž, který se chtěl stát režisérem, ale osud mu život zrežíroval jinak. Po neúspěšných pokusech dostat se na filmovou školu se stává kameramanem kriminalistického týmu a při jedné z akcí je svědkem smrti svého otce - policisty. Seriál je dílem scenáristy Marka Epsteina, jehož jméno lze čím dál tím méně snadno přehlédnout (podílel se například na scénáři k temné detektivce Davida Ondříčka Ve stínu, jež kralovala filmovým cenám za loňský rok), a režiséra Tomáše Řehořka. Nespolupracují spolu poprvé, už v roce 2011 společně hledali Signál.

Ani režisérsko-scenáristická dvojice Robert Sedláček - Zdeněk Zapletal se při práci na seriálu Život a doba soudce A. K. nesetkali poprvé. Sedláček natočil pro ČT už dva Zapletalovy scénáře, oba měly co do činění s prostředím zločinu a trestu - jak Sráči, tak nedávné Ženy, které nenávidí muže. Tentokrát zamířili do soudního prostředí. „Výběrem kauz se vyjadřuje k polistopadovému vývoji. Stojí v nich jedinec proti velkému systému,“ prozradil už dříve Sedláček k třináctidílnému seriálu. O režii se s ním podělí Radim Špaček a Bohdan Sláma, v taláru se objeví Jiří Bartoška.

Při představování snímku Ženy, které nenávidí muže, jehož název ironizuje slavnou severskou detektivku, se Sedláček netajil, že ho tento typ příběhů nezajímá ani nebaví. Není tedy s podivem, že další detektivní seriál, který ČT chystá pod názvem Vraždy v kruhu, nerežíruje on. Dvanáct dílů podle scénáře Ivy Procházkové totiž po vzoru skandinávských detektivek sází víc na napětí než akci a především na nepřehlédnutelnou osobnost hlavního vyšetřovatele. Majora Holinu hraje neméně nepřehlédnutelná herecká osobnost Ivan Trojan. Režie se ujal Ivan Pokorný (z kriminálních seriálů spolurežíroval Kriminálku Anděl a Expozituru). 

Matěj Hádek a Zuzana Fialová v první řadě seriálu Kriminálka Staré Město
Zdroj: Mayo Hirc/ČT/TRIGON PRODUCTION

Stejně jako se pachatel vrací na místo činu, ať zůstaneme u tématu, i Česká televize se vrací k úspěšným projektům. Těšit se tak můžete na druhou řadu Kriminálky Staré Město, opět v česko-slovenské koprodukci a obsazení. Hlavní hrdinka Zuzana (Zuzana Fialová) rozkryje při vyšetřování zdánlivě banální vraždy daleko větší případ organizovaného zločinu. V režii Jána Sebechlebského a opět s Matějem Hádkem, Milanem Kňažkem nebo Milanem Lasicou.

Pokračování se dočká také seriál Znamení koně. Diváci se znovu setkají s Terezou Voříškovou a Richardem Krajčem, jejichž svatba zakončila nepřátelství dvou koňáckých rodů a první řadu. Spletité životní osudy už několik let zachycuje i seriál Vyprávěj, jehož režisér Biser A. Arichtev nyní přesedlává na ságu První republika. Podepsáni jsou pod ní mimo jiné producenti Vyprávěj Filip Bobiňski a Petr Šizling, spolu s Janem Gardnerem, který je autorem scénáře. Dvořákovy vystřídá rozvětvená rodina Valentových a osudy jejích členů od roku 1918 do konce druhé světové války.

Biser A. Arichtev, režisér: "Vidíme v první republice paralelu se vznikem republiky po roce 1989, proto nám to připadá i jako současné téma."

Filip Bobiňski, autor projektu: "Bude o dramatech vztahových, dotkneme se i společenských témat a zároveň tajemství vraždy, která se odehrála před mnoha lety."

Valentovi se v seriálu přestěhují z venkova do Podolí, které v době, kdy se děj odehrává, není žádnou dobrou pražskou adresou. O mnoho let později možná u podolského bazénu nebo nedaleké Vltavy pracuje někdo z Neviditelných. Konec vodníků v Čechách, který ohlásil už v polovině 70. let Václav Vorlíček, se totiž nekoná. Jsou stále mezi námi, akorát neviditelní, tvrdí stejnojmenný komediální seriál s Jiřím Bartoškou, Luďkem Sobotou nebo Ivanou Chýlkovou. Vymření ale možná stejně neujdou, trápí je nízká porodnost, na vyřešení tohoto nemilého problému budou mít třináct dílů.

Škoda lásky
Zdroj: ČT24/ČT

K inspiraci by jim mohl posloužit cyklus filmových povídek Škoda lásky. Pod názvem asociujícícm slavnou Vejvodovu polku se skrývají příběhy o lásce ve všech jejích podobách, jak ji ve svých textech zachytilo sedm spisovatelů - především současných (Michal Viewegh, Irena Obermannová nebo Petr Šabach), ale i čítankových (Jaroslav Hašek, Jaroslav Havlíček). Povícero je i režisérů: Vít Karas, Petr Zahrádka, Zdeněk Jiráský a Jan Hřebejk. 

Kreativní producent ČT Josef Viewegh: "Název celému cyklu dala Šabachova povídka, kterou adaptuje Jan Hřebejk. Hlavní roli hraje Karel Gott, takže to bude určitě zajímavé."

TELEVIZNÍ FILMY VE STÍNU MINULOSTI 

Je pozoruhodné, aniž by z toho něco zásadního vyplývalo, že všechny připravované televizní filmy se více či méně zaobírají minulostí -  s výjimkou pohádkové komedie, kterou natáčí Zdeněk Zelenka podle Andersenova příběhu Křesadlo.

"Posunujeme přístup k nedělní dramatice. Chtěli bychom věci, které půjdou do výroby, dělat tak, aby byly fenoménem, jasně pojmenovatelné." /Jan Maxa, ředitel vývoje programu ČT/

Scenárista Marek Epstein, tentokráte v tandemu s režisérem Jiřím Strachem (ve stejné sestavě vytvořili komedii Vrásky z lásky nebo loňskou vánoční pohádku Štastný smolař), napsal televizní komedii Osmy o úředníkovi (Ivan Trojan), který se stal hrdinou proti své vůli, když tak trochu omylem podepsal Chartu 77. Předlistopadové dění je scenáristickým i spisovatelským tématem Jiřího Stránského, který se po seriálovém projektu Zdivočelá země opět sešel na place s režisérem Hynkem Bočanem. Osmi mužům (Petr Kostka, Ladislav Trojan, Luděk Munzar či Jan Tříska), bývalým politickým vězňům, uspořádali Piknik, na němž se servírují překvapivá odhalení z archivů StB.

Režisér Jiří Strach o filmu Osmy, jehož názvem jsou míněny moudráky: "Právě překonání strachu z trhání zubů vede k tomu, že v sobě hlavní hrdina najde nečeský morální postoj k celé situaci."

Stíny minulosti pronásledují i Davida Matáska a Tomáše Dastlíka, dva bratry, z nichž jeden byl odsouzen za vraždu. Režisér Petr Nikolaev přezkoumává starou událost Na druhý pohled. Jak jedno rozhodnutí může rozhodnout o osudu, poznávají i židovští manželé, kteří si adoptovali v roce 1933 malé děvčátko z křesťanského sirotčince. Scénář k Poslednímu cyklistovi napsal Tomáš Töpfer společně s režisérem tohoto dramatu Jiřím Svobodou.

Tomáš Töpfer vysvětluje název dvoudílného filmu Poslední cyklista: "Za protektorátu existoval vtip, že za všechno můžou Židi a cyklisti. A když se někdo zeptal: Proč cyklisti? Tak druhý odpověděl: Proč Židi? Poslední cyklista se také jmenovala inscenace, která se hrála v Terezíně."

SOKOL, VOREL + KAVKY

Česká televize je nejpilnějším koproducentem tuzemských filmů, takže dost dobře nelze aspoň letmo nezmínit, jaké s jejím přispěním vznikají. Kupříkladu hned dva celovečerní režijní debuty dvou divadelních režisérů. Miroslav Krobot i Ondřej Sokol mají nemalou zkušenost s filmovým herectvím, nyní se pouští i do režie. Sokol svůj film navzdory poetickému názvu Krásno popisuje jako „příběh dvou idiotů, kteří se rozhodnou vzít spravedlnost do svých rukou“. Film, který je prý částečně autobiografický, nejen režíruje, ale také v něm hraje a podílel se i na scénáři. Podobně jako někteří hudebníci financují své desky, i koproducentem Sokolova debutu se může stát kdokoli, kdo na něj bude ochotný přispět.

Ondřej Sokol o Krásnu: "Je to černá komedie o smrti maminky mého kamaráda. Je zvláštní, že jsme k tomu přistoupili zrovna tímto způsobem, ale ty události byly natolik absurdní."

Krobot s hereckým osazenstvem Dejvického divadla - (Tatianou Vilhelmovou, Hynkem Čermákem, Simonou Babčákovou, Jaroslavem Pleslem či Ivanem Trojanem), které se na obrazovkách ČT představí i v jiném jejich společném projektu, seriálu Čtvrtá hvězda - chystá podle svého scénáře černou komedii ze současné české vesnice. Adresa: Díra u Hanušovic. Navíc, podobně jako jeho divadelní kolega Trojan, nezůstává jen u jednoho filmového projektu. Objeví se totiž - jako herec - v připravovaném „veselém filmu o stáří a smutném filmu o přátelství“ Alice Nellis. Na její Revival budete moci zajít do kina od poloviny července tohoto roku.

Miroslav Krobot o svém debutu: "Scénář jsem psal s kamarádem z devítiletky, psychologem Lubomírem Smékalem. Je to černá komedie, anebo komediální černota…"

Cesta ven je návratem režiséra Petra Václava (Marian, Paralelní světy), který se po několikaleté pauze pustil do hraného filmu o mladém romském páru, marně se snažícím vést normální život. Do hlavních rolí obsadil neherce, stejný postup zvolil i Juraj Lehotský. Do svého snímku si vybral dívku z diagnostického ústavu, tedy ani téma jeho Zázraku nebude zrovna povzbudivé.

Končíme ale zvesela - a to volným pokračováním filmu Tomáše Vorla Gympl. Jiří Mádl a Tomáš Vorel jr. přidávají na Vejšce ke graffiti další zájem: holky… 

Cesta ven
Zdroj: ČT24/ČT

„Většina představovaných projektů se bude vysílat až v roce 2014,“ upozornil generální ředitel ČT Petr Dvořák. Mnohé z nich se teprve točit začnou, u některých ještě není známo ani přesné herecké obsazení (třeba u seriálu Clona nebo První republika). Výše zmíněné filmy a seriály nejsou ovšem jedinými, které Česká televize chystá. "Připomněl bych Hotel Meteor, nyní Čtvrtou hvězdu, který natáčíme s Dejvickým divadlem, Cirkus Bukowsky nebo České století, ty se na obrazovce objeví letos," dodal Dvořák.