Ministerstvo dopravy schválilo odkup domu u dálnice v Ostravě

Ostrava - Pro stovky řidičů je přivaděč na dálnici D1 v centru Ostravy denně úleva, pro dvacítku sousedů peklo na zemi. Je v provozu od prosince a podle obyvatel domu, který s ním bezprostředně sousedí, se vedle něj nedá žít. Po šesti a půl letech vyjednávání se státem je jejich martyrium u konce. Náměstek ministra dopravy dnes podepsal schválené smlouvy na odkup domu, které mu od ledna ležely připravené na stole.

Připadali si jako trosečníci, na které všichni zapomněli. Odklízení sněhu ze střechy byl aktuální problém. Stalo se to, na co opakovaně upozorňovali. Auto nemělo kde zastavit. „Protože to byla hlášená akce, tak jsem si uhlídala, aby tu neparkovala auta. Kdyby hořelo, nevím, jak by to dopadlo,“ stěžovala si Bronislava Javoříková, předsedkyně bytového družstva.

Petra Vaská už z domu hrůzy odešla do podnájmu. Kvůli dvouleté dceři. „Spala mi na koberci v kuchyni, plakala, že se bojí tady spinkat, protože se postele se třepaly. Momentálně musím financovat dva byty a jsem matka samoživitelka. Je to velice obtížné,“ uvedla Petra Vaská.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

V den spuštění provozu - 20. prosince 2012, se lidé z domu ptali, jak dlouho ještě bude krizová situace trvat. Odpověď ministerstva byla, že už se to blíží.

Předsedkyně družstva už napsala, komu se dalo. „Pořád na něco čekáme a nevíme, kdy to bude, jestli teď, nebo za měsíc. Nic si nemůžeme zajistit. Našli jsme si dům na bydlení. Chtějí kauci. Když nevíme, kdy to podepíšou, nemůžeme skládat kauci. Už jsme z toho zoufalí,“ uvedla Bronislava Javoříková, předsedkyně bytového družstva.

Obyvatelé domu počítali s tím, že budou balit kufry místo slavení vánočních svátků. Je po Velikonocích a stále nevědí, co s nimi bude.

Ve čtvrtek odpoledne přichází zpráva z ministerstva dopravy a martyrium končí. Ministr to podepsal.

Petra Vaská už má vyhlédnuté nové bydlení, stejně jako většina jejích sousedů. Peníze by měli mít na účtu už příští týden.