Následkem dlouhé zimy mají na záchytce více práce

Prostějov - Prostějovští strážníci hlásí rekord v počtu převezených na záchytku. Oproti roku 2010 se letos za první čtvrtletí počet opilých osob více než zdvojnásobil. Podle psychologů může za nadměrné pití s největší pravděpodobností i dlouhá zima a stále trvající mrazy.

Týdně převezou prostějovští strážníci na záchytku do Olomouce dva lidi. To je dvakrát víc než před třemi lety. „V letošním roce jsme skutečně zaznamenali nárůst v počtu osob převezených na záchytnou stanici. Je delší zima, lidé více pijí alkohol a končí na záchytce,“ uvedla Jana Adámková, mluvčí Městské policie Prostějov.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Podle psychologů je alkohol tolerovanou drogou, která může pomáhat překonat určité situace, které člověk těžko zvládá.

Právě počasí, délka dne a nedostatek slunce bezprostředně ovlivňují náladu až poloviny populace. Od začátku roku svítilo slunce v Olomouckém kraji jen 164 hodin. Dlouhodobý průměr je přitom téměř dvakrát vyšší. Nejmíň si lidé slunečního svitu užili v lednu a únoru, kdy byla obloha zatažená téměř neustále. Ani březen a začátek dubna ale normálu nedosáhly. Slunce se nejčastěji ukázalo v Šumperku, ani tady ale nesvítilo tolik, jako je běžné v jiných letech. Podle meteorologů byla tato zima na sluneční svit nejchudší za posledních padesát let.

Podle psychologů mají lidé mnohem větší tendence k depresivním náladám, navíc jim kvůli nedostatku slunce chybí vitamín D. Místo alkoholu ale doporučují jiné drogy - třeba sport.