Kvitová na titul v Katovicích nedosáhla, nestačila na Vinciovou

Katovice (Polsko) – Česká tenistka Petra Kvitová si další turnajový triumf na své konto nepřipsala. První nasazená hráčka ve finále turnaje v Katovicích nestačila na Italku Robertu Vinciovou a podlehla jí ve dvou setech 6:7,1:6. Dařilo se naopak české tenisové naději Jiřímu Veselému. Devatenáctiletý hráč vyhrál v tureckém Mersinu poprvé challenger ATP. Turnajový triumf po dvou letech si připsal i Tommy Robredo, který ovládl turnaj v Casablance.

Ve finále předvedly Kvitová s Vinciovou skvělý úvodní set. Češka prohrávala 1:3, ale pak přidala na důrazu a získala ztracený brejk zpět. Za stavu 4:4 odvrátila Kvitová tři brejkboly a začala občas praktikovat v současnosti již méně často užívanou útočnou hru servis - volej. Set ale ztratila ve zkrácené hře, v které po zisku prvního bodu přišla i po chybách o pět míčů v řadě a sadu prohrála po hodině a devíti minutách.

Pak už Kvitová nedokázala čelit pestré antukové hře světové třináctky Vinciové. Italka téměř nechybovala, z forhendu trefovala rohy a ke konci úspěšně zkracovala hru za síť. Kvitová ve druhém setu prohrála dvakrát podání a získala jediný game. Odvrátila ještě dva mečboly, ale při třetím trefila síť.

Třiadvacetiletá Kvitová letos už ovládla turnaj v Dubaji, ale na syntetické antuce v katovické hale poslední krok neudělala. Světová osmička hrála své třinácté finále v kariéře a teprve potřetí odešla z titulového duelu poražena.

Tenisový turnaj žen v Katovicích v Polsku (antuka, dotace 235.000 dolarů):

Dvouhra - finále:
Vinciová (2-It.) - Kvitová (1-ČR) 7:6 (7:2), 6:1.

Čtyřhra - finále:
Arruabarrenová, Domínguezová (Šp.) - Olaruová, Solovjevová (Rum./Rus.) 6:4, 7:5.

Veselý porazil jasně Němce Greula

Vítěz tří letošních turnajů kategorie Futures Veselý ve finále nedal šanci výše postavenému Němci Simonu Greulovi a úspěch slavil po vítězství dvakrát 6:1.

„Určitě mám větší radost z turnajového vítězství než z žebříčku, protože žebříček je údaj a vítězství se daleko víc cení. Mám velkou radost, ale musím být pokorný, pracovitý a doufám, že mě úspěch nakopne k dalším skvělým výsledkům,“ řekl Veselý, který bude hrát příští týden challenger v Římě.

Vítěz juniorky Australian Open z roku 2011 a rodák z Příbrami se v novém světovém žebříčku posune z 204. místa poprvé do druhé stovky. Německého soupeře, bývalého 55. hráče pořadí ATP a nynějšího 157., vyprovodil levou rukou hrající Čech za 55 minut, a nedopřál tak soupeři dárek k sobotním 32. narozeninám. Veselý zahrál 21 vítězných míčů a udělal jen sedm chyb. „Což je neskutečné číslo a mluví o všem,“ pochvaloval si Veselý.

Veselý až do tohoto týdne nebyl na challengerech ani ve čtvrtfinále, na turecké antuce však vyhrál všech pět zápasů. Porazil čtyři hráče Top 200 a měl by v pondělí být okolo 170. místa v žebříčku. „Už vím, že je všechno hratelné, což mi dodá vnitřní klid pro hru. Challengery jsem začal čerstvě a tohle je fantastický výsledek. Musím dál makat, abych byl lepší a dostal se na velké turnaje, to je cíl,“ řekl Veselý, který se opírá o servis, jenž mu létá rychlostí přes 220 km/h. Rekord už má 234 km/h.

Svěřenec daviscupového kapitána Jaroslava Navrátila a jeho syna Michala letos včetně turnajů Futures vyhrál už 24 z 26 zápasů. „Takhle skvělý úvod sezony jsem nečekal, vyhrál jsem čtyři ze šesti turnajů. Bilance to je ohromná a budu se snažit to udržet. Ale je třeba jít krok po kroku a dívat se dopředu,“ řekl Veselý.

V únoru ve Švýcarsku debutoval v Davisově poháru a pochvaloval si, že může být v týmu a trénovat se světovou šestkou Tomášem Berdychem. „Tomáš je borec a byla to velká čest v týmu být. Určitě mi i ten týden pomohl,“ řekl Veselý.

Španělský tenista Tommy Robredo se po více než dvou letech dočkal triumfu na turnaji ATP. Ve finále antukového podniku v Casablance dnes porazil Jihoafričana Kevina Andersona 7:6, 4:6 a 6:3 a získal jedenáctý titul v kariéře.

Španěl Robredo po více než dvou letech vyhrál turnaj ATP

Španělský tenista Tommy Robredo se po více než dvou letech dočkal triumfu na turnaji ATP. Ve finále antukového podniku v Casablance dnes porazil Jihoafričana Kevina Andersona 7:6, 4:6 a 6:3 a získal jedenáctý titul v kariéře.

Třicetiletý Robredo býval pátým hráčem světa, ale momentálně se pohybuje až v osmé desítce žebříčku ATP. V Casablance si po dvanácti letech zopakoval finálovou účast, ale tentokrát s lepším výsledkem.

Andersona v prvním setu udolal v tie-breaku 8:6, a i když druhou sadu ztratil, v klíčových okamžicích třetího setu měl navrch. Zkušený Španěl odvrátil všechny čtyři brejkboly a naopak sám jedinou šanci na zisk soupeřova servisu využil.

Po více než dvouhodinové bitvě se mohl radovat z turnajového titulu, na který čekal od úspěchu v Santiagu de Chile v únoru 2011.

Tenisový turnaj mužů v Casablance (antuka, dotace 467 800 eur):

Dvouhra - finále:
Robredo (Šp.) - Anderson (2-JAR) 7:6 (8:6), 4:6, 6:3.

Čtyřhra - finále:
Knowle, Polášek (1-Rak./SR) - Brown, Kas (Něm.) 6:3, 6:2.