Potraviny na pranýři se prodávají dál

Brno - Falšované, nejakostní, prošlé datum spotřeby nebo dokonce zdraví nebezpečné - taková označení přidělují inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) potravinám, které neprošly jejich kontrolami. Ukazuje se však, že obchodníci z pultů odstraňují pouze nařízené šarže nevyhovujících výrobků, aniž by měli zákazníci u novějších šarží jistotu, že se jejich výrobce s vytýkanými nedostatky už vypořádal.

Štáb ČT dnes dopoledne vyrazil na nákup do jednoho z brněnských hypermarketů. Redaktorka Eliška Bučinová si ještě před odchodem otevřela web www.potravinynapranyri.cz, aby zjistila, na které výrobky si má dát pozor. Objevila mezi nimi například několik značek medů, které kontrola SZPI vyhodnotila jako falšované z důvodu dobarvování či přídavku cukru, nebo konzervu vepřového guláše s výrazně nižším obsahem masa, než deklaruje výrobce na obalu. Stejný postup dnes mohou využívat všichni běžní zákazníci, kteří se chtějí vyvarovat nekvalitních nebo šizených potravin.

V navštíveném obchodě redaktorka zjistila, že řetězec sice stáhnul konkrétní šarže závadných výrobků, jinak je ale prodává dál. Lidé se přitom nemají šanci dovědět, zda se výrobce skutečně  „polepšil“ a výrobní postupy či využívané suroviny změnil. „Varováním pro spotřebitele by mělo být, pokud se v seznamu některé potraviny objevují pravidelně,“ radí mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Třeba u máslových sušenek bez obsahu másla distributor pouze šalamounsky přidal nálepku s označením sušenky s máslovou příchutí. „Takové označení je jednoznačně klamavé, protože jsou tu uvedena dvě označení a každá se vztahuje k jinému složení potraviny. Toto nemůžeme akceptovat,“ komentoval Kopřiva.

Potraviny na pranýři

Web potravinynapranyri.cz vznikl v červenci 2012 z iniciativy Ministerstva zemědělství a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Lidé na něm mohou sledovat pravidelně aktualizovaný seznam potravin, které neprošly kontrolami SZPI. Web umožňuje vyhledat informaci o nevyhovujícím výrobku podle jeho názvu, druhu, prodejce, země původu a distributora.

Za vznikem stránek stál podle ministerstva trend, že se v maloobchodní síti ve stále větší míře setkáváme s nevyhovujícími potravinami. Výrobci a prodejci se pod tlakem konkurenčního boje a ve snaze o udržení marží uchylují k nabízení potravin nejakostních, falšovaných a nebezpečných. Nejčastěji inspektoři odhalují potraviny s nepřiznanými levnými náhražkami a také klamání při označování výrobků v prodejně.

Obchodníci šidí i v „akčních“ cenách

Na kontroly do potravinových řetězců stále častěji vyrážejí také inspektoři České obchodní inspekce (ČOI). „V poslední době se nám značně zvýšil počet podnětů od spotřebitelů,“ potvrdila ředitelka jihomoravského inspektorátu ČOI Tatiana Neuhybelová.

V prvním čtvrtletí tohoto roku podle ní inspektoři vyrazili na osmdesát kontrol v řetězcích na jihu Moravy. „V 81 procentech došlo k nějakému zjištění. To je docela vysoké číslo,“ konstatovala.

Obchodníci nejčastěji hřeší v cenovém označení výrobků - na regálech inspektoři už několikrát odhalili jinou cenu, než jaká jim byla naúčtována u pokladny. Spotřebitel však tuto skutečnost v případě většího nákupu často nezjistí. Ošidné jsou podle Neuhybelové také některé akce dva plus jedna zdarma. „Když si to spočítáte, v konečném důsledku zjistíte, že kdybyste si zakoupili jeden výrobek samostatně, tak vás vyjde výhodněji,“ upozornila Neuhybelová.

Kvalita potravin tématem Událostí v regionech z Brna (zdroj: ČT24)

Nekvalitní potraviny tématem pro ministry zemědělství

Na aktuálně hodně diskutované téma kvality a bezpečnosti potravin navázala také dnešní schůzka českého ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) s jeho slovenským protějškem Ľubomírem Jahnátkem v Židlochovicích na Brněnsku. Obě země se s problémem nekvalitních potravinářských výrobků potýkají už dlouho a zároveň v nich neustále narůstá podíl potravin dovážených ze zahraničí.

„Je třeba nadále systému utahovat šroub ve smyslu toho, aby nekvalita dostávala menší prostor a postupně jsme ji vytěsňovali. Musím pochválit české a slovenské dozorové orgány - komunikují intenzivně na vnitrostátní i evropské úrovni,“ řekl pak Bendl po jednání s Jahnátkem. Portál podobný českým Potravinám na pranýři by podle Bendla měl vzniknout i na evropské úrovni.

Bendl dříve v rozhovoru pro ČT24 připustil, že se z Polska do Česka dováží méně kvalitní potraviny než třeba do Británie nebo Německa. Důkazy pro to prý ale nemá. S Jahnátkem probral Bendl i otázku společné zemědělské politiky v Evropské unii po roce 2013. Dohodli se na společném koordinovaném postupu v Bruselu.

TK ministrů zemědělství ČR a SR k potravinám (zdroj: ČT24)

Do Česka by měl brzy přijet i polský ministr zemědělství. „Intenzivně komunikujeme i s Německem nebo Rakouskem,“ podotkl český ministr.