AVÍZO: Koldům v Litvínově nabídne v sobotu netradiční prohlídku

Pro všechny věkové kategorie je v sobotu 1. 6. od 13 do 21 hodin v litvínovském Koldomě připraveno něco zajímavého. Na své si přijdou fandové dobré architektury, fotografie i divadla. Připraveny jsou i výtvarné aktivity pro rodiče s dětmi.

Pojďte s námi stoupat po širokých schodištích litvínovského Koldomu, kochat se výhledem na mosteckou pánev, prohlédnout si zákoutí oživená starými fotografiemi, pohrát si ve výtvarných dílnách s prostorem domu, zaposlouchat se do zvuků domu a jeho příběhů, do hudby 50. a 60. let , zasmát se u improvizovaného divadla, které pracuje s koldomáckými historkami a legendami, nebo si prohlédnout neznámá zákoutí s místním průvodcem. Vstup na akci je zdarma.

Koldům v Litvínově
Zdroj: ČT24/František Vlček

To vše čeká návštěvníky netradiční prohlídky litvínovského Koldomu, kterou pořádá občanské sdružení Výlet. Sdružení se zabývá komunitními projekty, ve kterých nabízí veřejnosti možnost zažít své město (nebo konkrétní místo) „jiným“ způsobem. Pracuje s metodami volnočasové pedagogiky a inspiruje se výtvarným uměním, divadelní tvorbou, fotografií nebo filmem. 

Koldům (kolektivní dům) v Litvínově byl navrhnut po druhé světové válce architekty Václavem Hilským a Evženem Linhartem. Projekt vzešel ze soutěže, kterou vypsaly v roce 1946 chemické závody Záluží u Mostu na nové obytné domy pro své zaměstnance. Tento kvalitní obytný dům s 352 byty se stavěl v letech 1947 až 1958. 

Koldům navazuje na předválečnou funkcionalistickou tradici a sny levicových architektů o kvalitním masovém ubytování mětského obyvatelstva. Je dokladem dobového trendu myšlení, který předpokládal, že architektura a urbanismus mohou pozitivně formovat společnost a měnit ji k lepšímu. V Koldomě měla být většina činností provozovaných dříve v rodinách (stravování, praní, výchova dětí, trávení volného času) zajištěna odpovídajícími službami. Obyvatelům byly k dispozici kolektivní zařízení - restaurace, školka, jesle, obchody, kadeřnictví, klubovny, dílny, ateliéry, tělocvična, přednáškový sál, rekreační plochy na střeše a další. Touto ideou je Koldům blízký například kolektivnímu domu Unité d'habitation švýcarského architekta Le Corbusiera, který se začal stavět v roce 1947 v Marseille. 

Lenka Sedláčková; foto František Vlček