Poničená trať by se brzy mohla dočkat zprovoznění

Valašské Klobouky - Práce na železniční trati nedaleko Valašských Klobouk na Zlínsku se blíží ke konci. V zimě trať poškodil tající sníh, a ačkoliv se původně odhadovalo, že oprava bude trvat několik dnů, protáhla se na měsíce. Hotová by měla být do příštího týdne.

Kvůli podmáčení se v únoru trať mezi Valašskými Klobouky a Brumovem-Bylnicí propadla a koleje tak visely v podstatě ve vzduchu. „Vlivem podmáčení z tajícího sněhu se posunul asi třicet metrů dlouhý úsek drážního tělesa,“ popsal tehdy situaci mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský. Koncem února byla proto trasa, po které jezdí vlak dvaadvacetkrát denně, zcela uzavřena, a dopravu mezi Valašskými Klobouky a Vlárským průsmykem dočasně zabezpečují autobusy.

Pracovníci Správy železniční dopravní cesty museli odstranit nejen koleje, ale i celý kolejový spodek, takzvaný násyp. „V současné chvíli zde probíhají stavební práce čítající zhotovení odvodňovacích vrtů, sanaci a odtěžení sesutého svahu. Na kritickém místě musela být postavena opěrná zeď,“ dodal Ptačinský.

NO COMMENT: Opravy trati jsou v plném proudu (zdroj: ČT24)

Ačkoliv byla trať uzavřena už v únoru, jakékoliv stavební práce komplikovaly špatné počasí a velmi obtížná prostupnost terénem. Nyní se ale zdá, že oprava bude dokončena v plánovaném termínu. „Měli jsme obavu, zda se podaří dodržet termín 26. června, kdy má být stavba předána do užívání. Podle posledních informací z místa to vypadá, že trať bude předána včas,“ uvedl Ptačinský. Celkově oprava trati přijde na téměř devět milionů korun.