Vlastnoručně nasbírané jahody chutnají nejlépe, navíc jsou levnější

Bratčice (Brněnsko) - Samosběr ovoce zažívá v posledních letech doslova boom. Lidé využívají především toho, že za kilogram sladkých plodů z plantáží a sadů velkopěstitelů zaplatí až o desítky korun méně, pokud si je nasbírají sami. V plném proudu je teď samosběr jahod a ovocnáři už netrpělivě očekávají začátek sezóny meruněk, broskví a na konci léta i jablek.

Kolona aut s nedočkavými sběrači jahod se u bratčické jahodárny začala tvořit už dlouho před samotným začátkem samosběru jahod. Není se čemu divit. Sezóna je v plném proudu a po předchozích dvou letech, kdy byla kvůli plísním i chladu úroda jahod slabá, se lidé snaží udělat si zásoby. „Loňský rok jahody nebyly. Úroda nám z devadesáti procent zmrzla a předloni zase bylo vlhko a jahody shnily. Lidé asi mají prázdné mrazáky, takže letos je to trochu šílenství,“ shrnuje důvody nebývalého zájmu o samosběr jahod agronom bratčické jahodárny Milan Hamala.

Samosběr jahod v Bratčicích (zdroj: ČT24)

Každý sběrač dostane vlastní řádek a jahody může sbírat až do naplnění košíku. Kvůli velkému zájmu o vlastnoručně nasbírané plody museli v Bratčicích omezit otevírací dobu pro samosběr jen na dvě dopoledne týdně. „Byl takový zájem, že za dvě hodiny nebylo na našem poli v podstatě co sbírat,“ doplnil Hamala. Sezóna jahod potrvá až do začátku července.

Za velkým zájmem o samosběr stojí i cena takto pořízených jahod. Ta je až o desítky korun nižší než cena, kterou za ně lidé zaplatí u zelinářů nebo v obchodech. „Samosběr je levnější a nasbíráte si to sami, takže z toho máte větší radost. My chceme asi deset kilo jahod. Budeme je zavařovat, uděláme z nich i marmeládu a něco dáme i do mrazáku,“ řekla návštěvnice Jahodárny Bratčice Světlana Břízová.

Vlastnoručně nasbírané ale nemusí být jen jahody. Pomalu se rozbíhá sezóna třešní a sadaři už netrpělivě očekávají, až dozrají meruňky a později i broskve. Na konci léta a začátku podzimu pak začně sezóna jablek. Kromě Bratčic si jahody i jiné ovoce můžete sami nasbírat například v Holešově, Brně, Kunovicích, Moravském Žižkově a Velkých Pavlovcích.

V Holešově probíhá samosběr jahod už několikátým rokem. Na rozdíl od jihu Moravy tady sezóna začala trochu později. Navíc se holešovští zaměřují více na pozdní odrůdy, takže se tam jahody budou sbírat ještě alespoň měsíc a půl.