Úpravy Slezskoostravského hradu přinesly nečekaný nález

Ostrava – Je to nález, který nikdo nečekal. Při úpravách okolí Slezskoostravského hradu objevili stavbaři v zemi pozůstatky několika domů. Geologický průzkum ukázal, že byly zasypány silně kontaminovanou haldovinou. Podle historiků patřily domy k takzvanému podzámčí. Dokládá to mapa z roku 1925. Na jejich zkáze se podepsala hlavně důlní činnost.

„Ve zmíněných místech stávala místní část Slezské Ostravy. Rozkládala se v podstatě po obou stranách improvizovaného chodníku. Hovoříme o tzv. podzámčí, které bylo tvořeno skupinou přibližně deseti až dvanácti domů,“ uvedl Martin Jemelka, historik z VŠB-TU Ostrava.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Domy v té době patřily majiteli Slezskoostravského panství Janu Wilczkovi. Některé pronajímal úředníkům a inženýrům, kteří pracovali v okolních dolech. Za jejich zkázu mohou důlní vlivy, povodeň v roce 1940 a bombardování o čtyři roky později.

„Pro mě osobně to je spíše připomínka velmi dramatického a drastického ostravského stavebního vývoje, kdy se během několika desetiletí stírají z povrchu zemského čtvrti nebo místní části,“ komentoval nález Martin Jemelka.

Terén je silně znečištěný. Je plný páchnoucích benzofenolových odpadů z bývalých koksoven Trojice a Karoliny.

O to překvapivější je nález v jednom zasypaném sklepení.

„Byl to švestkový kompot, který nebyl ani zplesnivělý, nebylo mu vůbec nic, zavařenina, která všechny tyto útrapy v kontaminované zemině přežila,“ uvedl  hlavní stavbyvedoucí Pavel Willerth.

Celé území teď čeká důkladná sanace. Poté tu vyrostou dva pětimetrové travnaté valy ve tvaru velbloudích hrbů, jakýsi přírodní amfiteátr, který pojme až deset tisíc lidí. Celkové náklady se vyšplhají na třicet milionů korun.

Uprava okolí Slezskoostravského hradu začala letos v březnu a skončí přesně za rok, v březnu 2014, kdy hrad oslaví desáté výročí své obnovy.