Výroba v lukavické papírně stojí

Lukavice - Lidé z Lukavice na Šumpersku, kteří pracují v místní papírně, stále žijí v nejistotě, zda nepřijdou o zaměstnání. Závod totiž přestal vyrábět a oni zůstávají doma za osmdesát procent mzdy. Vedení firmy jim ale dává naději, že se od července papírna opět rozběhne.

Výplatu dostali naposledy za únor. V květnu ani červnu už nemuseli do práce vůbec. Továrnu totiž odpojili od plynu i elektřiny. V Lukavici je přitom v papírnách zaměstnána většina lidí.

Lukavický závod spadal pod Papírny Větřní, ty ale poslal soud v květnu do insolvenčního řízení. Dluží totiž desítky milionů korun, a to nejen na platech zaměstnanců, ale i odběratelským firmám. Mzdy za březen, duben i květen lidem vyplatí úřad práce, který pak bude peníze po zadlužené společnosti vymáhat. Lukavický závod se teď snaží postavit na vlastní nohy.

„Společnost začala hledat strategického partnera, aby byla možnost obnovit v Lukavici výrobu. Lze předpokládat, že od 1. 7. se nám výroba podaří rozjet v plném rozsahu, to znamená oba papírenské stroje a všechny sáčkové stroje,“ uvedl Vladimír Trunečka, ředitel lukavického závodu.

V lukavických papírnách pracuje 256 lidí, zatím podalo výpověď jen 8 zaměstnanců. Ostatní čekají, jestli se výroba znovu skutečně rozjede.

Vedení tvrdí, že už mají nejhorší za sebou a smlouva s novým investorem bude na několik let. O zaměstnance přijít nechtějí.

„Lidé mají velké zkušenosti, je zde strojní park a poptávka je dost velká. Byla by škoda ten podnik zavřít,“ doplnil Vladimír Trunečka, ředitel lukavického závodu.

Papírna v Lukavici funguje od padesátých let a vyrábí hlavně kancelářský nebo balicí papír a sáčky.