Na oslavy výročí příchodu Cyrila a Metoděje se připravuje i zámeček Pohansko

Břeclav – Celé Česko si připomíná 1150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje. Speciální program si připravil i zámeček Pohansko v Lednicko-valtickém areálu. Zámeček bude pět dní hostit unikátní výstavu zlatých a stříbrných šperků, které pochází z druhé poloviny 9. století, tedy z doby hlavního rozkvětu Velkomoravské říše.

Zlaté a stříbrné náušnice, gombíky, prsteny a nákončí jsou dokladem technicky dokonalého zlatnického řemesla Velkomoravanů, ale také jejich citu pro design. „Ke specifiku šperkových nálezů na Pohansku patří fakt, že zde výrazně převažovaly stříbrné nálezy nad zlatými, zhruba v poměru 4 :1, a nalezly se zde i unikátní předměty jinde se nevyskytující či jen v ojedinělých exemplářích – gombíky zdobené skleněnými očky, nákončí ve tvaru stylizované knihy jako doklad rozvinuté christianizace, či lunicovité náušnice s řetízky a přívěsky,“ vysvětlila ředitelka muzea Alena Káňová.

Ředitelka muzea Alena Káňová představuje tři významné exponáty (zdroj: ČT24)

Šperky se pravděpodobně vyráběly přímo na hradisku Pohansko. Archeologové předpokládají, že tady fungovala domácí šperkařská dílna. „Tyto náušnice “pohanského typu„ se potom objevují i na Kyjevské Rusi v 10. století,“ doplnila Káňová.

Ojedinělá expozice bude kvůli svojí nesmírné historické hodnotě na zámečku k vidění za přísných bezpečnostních opatření pouhých pět dnů, od 3. do 7. července.

NO COMMENT: Výstavu doprovází přísná bezpečnostní opatření (zdroj: ČT24)

„Výstava připomene i letošní pětapadesátou sezónu nepřerušeného archeologického bádání v této významné velkomoravské lokalitě. Zahájená byla v roce 1958 pod vedením Františka Kalouska a brzy následovaly významné objevy velmožského dvorce, křesťanského kostela s rozsáhlým pohřebištěm a bohatou pohřební výbavou,“ popsala Káňová.

Další dosud nevystavené artefakty nalezené v lokalitě Pohansko představí navazující výstava. Návštěvníci poprvé dostanou příležitost obdivovat třeba železný velkomoravský meč. Tato expozice bude na zámečku vystavená do konce září.

O víkendu se otevře i Velkomoravská cyklostezka

Výstavu velkomoravských šperků Městské muzeum Břeclav zařadilo do programu cyrilometodějských oslav. Ty na zámečku Pohansko vyvrcholí v pátek 5. července. Na zámeček se sjedou historičtí šermíři, hudebníci nebo divadelníci. Akce vyvrcholí v 15 hodin velkou bitvou.

Cyklisté poprvé vyjedou na novou Velkomoravskou cyklostezku, která spojí Břeclav se dvěma významnými velkomoravskými hradisky Pohanskem a Mikulčicemi.

Zábavně-naučný program od 5. do 7. července nabídne i Slovanské hradiště v Mikulčicích.