Zbrašovské aragonitové jeskyně se proměnily ve výstavní prostory

Teplice nad Bečvou - V netradiční výstavní síň se proměnily Zbrašovské aragonitové jeskyně v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku, ve kterých výtvarník Michal Trpák slavnostně zahájil výstavu soch lidských postav. Expozici s názvem Zpátky do jeskyně! mohou lidé v Mramorové síni, která je největším podzemním prostorem v tomto jeskynním komplexu, navštívit do konce října.

Letošní expozice Zpátky do jeskyně! je součástí oslav stého výročí objevení jeskyní, které od dubna připomínají lidem odborné semináře, výstavy i dokument hranické radnice.„Sochy Michala Trpáka byly pečlivě vybrány, aby odolaly téměř stoprocentní vlhkosti vzduchu a čtyřměsíční instalaci v jeskyni přečkaly bez větší újmy. Sochy jsou vyrobeny například z polyesterové pryskyřice, sklocementu a skla. Expozici v pondělí připravila trojice jeskyňářů, kteří sochy rozmístili na stěnách Mramorové síně. Nejtěžší socha váží bezmála 200 kilogramů,“ řekla správkyně jeskyní Barbora Šimečková.

„Výstavy jsou v jeskyni již tradiční, děláme je 30 let. Jsme mezi výtvarníky vyhlášeni. Mají zájem u nás vystavovat, považují to za prestižní zajímavou věc,“ podotkla Šimečková.

Zpátky do jeskyně!
Zdroj: ČT24/ČTK

Jeskyně, které leží v katastru bývalé obce Zbrašov, před sto lety objevili zbrašovský starosta Josef Chromý a jeho bratr Čeněk. V místě zvaném Na Baránce býval kamenolom a při pracích se v létě 1912 objevila ve stěně puklina, ze které o Vánocích začal vystupovat sloupec páry. Bratři se po Novém roce pustili do výzkumu, pomocí žebříků a lana zdolali 42 metrů hlubokou propast a počátkem března 1913 objevili na jejím konci neznámý jeskynní prostor, Jurikův dóm, který je zároveň největším prostorem jeskyní. Během jediného roku se jim podařilo objevit prakticky celý jeskynní systém.

Zbrašovské aragonitové jeskyně jsou nyní součástí národní přírodní památky vyhlášené roku 2003 na území 7,74 hektaru. Unikátní jeskynní systém vznikl stejně jako nedaleká Hranická propast účinky uhličitých kyselek. Jeskyně jsou nejteplejšími v ČR s celoroční stálou teplotou kolem 14 stupňů.