Zemětřesení u volejbalových mistryň. Prostějov mění kádr

Prostějov - České volejbalové mistryně z Prostějova obměnily ze dvou třetin kádr pro novou sezonu. Ačkoli Hanačky obhájily domácí titul i pohár, v Lize mistryň utrpěly debakl, neboť nezískaly v základní skupině ze šesti zápasů ani bod. Proto se prostějovské vedení rozhodlo pro výrazný zásah do sestavy.

S nejúspěšnějším domácím klubem posledních let se rozloučilo hned devět hráček a zůstaly jen čtyři. Mezi nové posily patří i dvě Češky - smečařka Barbora Gambová z Přerova a libero Julie Jášová z Hamburku.

Z různých důvodů na Hané skončily Jelínková, De Assisová, Žarkovová, Hrončeková, Gomesová, Miletičová, Melichárková, Hippeová i Chlumská. „Nebudu jednotlivě vysvětlovat důvody odchodu u každé hráčky. Některé už jsme nechtěli my, jiné zase odešly na vlastní přání. Každopádně po minulé ne zcela ideální sezóně je naším jasným cílem předvádět lepší volejbal,“ uvedl na klubovém webu trenér Miroslav Čada.

Rozhovor s Petrem Chytilem a Miroslavem Čadou (zdroj: ČT24)

Zůstalo pouze kvarteto Vincourová, Kossányiová, Kočiová a Soaresová. Klub opět hledal posily převážně v zahraničí. Druhou nahrávačkou bude Slovenka Růžičková (za svobodna Töröková, naposledy Svitavy), novými blokařkami jsou Nizozemka Steenbergenová (Schwerin), Slovinka Borovinšeková (AEK Atény), smečařkami Gambová (Přerov), univerzálkou Lotyška Točková a liberem Jášová. Se dvěma hráčkami ještě Prostějov jedná.

Soupeři Prostějova pro Ligu mistryň:

Skupina A: Omsk, Beziers (Fr.), Rabita Baku, Drážďany

Skupina B: Dynamo Moskva, Piacenza, CZ Bělehrad, Igtisadči Baku

Skupina C: Vakifbank Istanbul, Sopoty, Dinamo Bukurešť, Gent

Skupina D: Eczacibasi Istanbul, Cannes, Schwerin, Prostějov

Skupina E: Galatasaray Istanbul, Conegliano (It.), Azeryol Baku, Busto Arsizio (It.)

Skupina F: Kazaň, Dabrowa Gornicza (Pol.), Bacau (Rum.), Volero Curych

Reprezentační nahrávačka Michaela Jelínková, jež přišla o část minulé sezony kvůli operaci kolena, bude v Prostějově dělat volejbalistkám kondiční trenérku. Přípravu zahájí české mistryně 5. srpna, v plánu mají na podzim přípravné turnaje v Polsku, na Slovensku a v Itálii.