Na nebezpečných úsecích cyklostezek lidem hrozí smrtelné úrazy

Jižní Morava – Cyklistika a jízda na inline bruslích jsou stále populárnější. Na milovníky těchto sportů ale na jihu Moravy číhají úseky, kde může snadno dojít ke zranění, výjimkou nejsou ani smrtelné úrazy. Česká televize některé z úseků spolu s profesionálním cyklistou projela.

Pro Ninu Špačkovou v červnu skončila projížďka na kole velmi nepříjemně. „Jeli jsme z Brna podél Svitavy směrem na Adamov a projížděli jsme úsek, kde snad padesátkrát za sezónu přejíždíme přes železniční vlečku,“ vzpomíná manžel Niny Špačkové Vladimír. Právě na železničním přejezdu jeho žena spadla z kola. „Ležela, nebyla schopna pohybu,“ popsal Vladimír Špaček. Raději proto manželce zavolal rychlou záchrannou službu.

Nina Špačková si při pádu způsobila zlomeninu pánve a dvě zlomeniny stydké kosti. „Absolvovala 2,5 hodinovou operaci, rekonvalescence bude na měsíce,“ dodal manžel.

Úraz se ženě stal v místě, kde jsou pády cyklistů takříkajíc na denním pořádku. „Padá tam strašně moc cyklistů, spadlo tam i několik mých známých, kteří jsou zkušení cyklisté. Nakonec nám i záchranáři potvrdili, že tam bývají minimálně tři úrazy za víkend,“ uzavřel Vladimír Špaček.

Před nebezpečným přejezdem u Adamova varuje i profesionální cyklista Jan Jobánek. „Je potřeba počítat s tím, že koleje jsou podélné, takže je potřeba najet si na ně kolmo. Přejezd podélných kolejí je zejména na silničním kole dost obtížný,“ varoval cyklista.

Podle odborníků je možné, aby se koleje používaly a zároveň byly bezpečné. Firma, které vlečka patří, by ale musela pro přejezd použít pryžové výplně, což zatím neudělala. Jestli se k tomu chystá, to odmítli zástupci firmy České televizi říct. Zatím se tak cyklisté musí smířit pouze s výstražnou cedulí, která varuje před nebezpečím pádu.

O nebezpečných úsecích hovoří cyklista Jan Jobánek (zdroj: ČT24)

Nebezpečných míst je celá řada

Problematické úseky číhají na cyklisty také v Brně - například v místě, kde cyklostezka kříží ulici Křenovou. „Tady je potřeba zastavit, protože silnice je hodně rušná a koleje uprostřed jsou ve špatném stavu. Přejezd je tady opravdu složitý,“ varuje cyklista Jobánek.

V roce 2012 řešili policisté v Jihomoravském kraji přes 370 případů zranění cyklistů, 6 nehod skončilo smrtí cyklisty.

Další zrádné místo je na křížení cyklostezky podél řeky Svitavy s ulicí Hladíkovou, kde vede čtyřproudá silnice. „Tady je to hodně divoké a ty koleje tomu nepřidávají,“ komentuje místo profesionál Jobánek.

O problému v tomto úseku vědí i úřady, zatím se ale nedaří najít řešení. „V návrhu byl světelně řízený přechod pro chodce i cyklisty. Ve stavebním řízení ale nedošlo k dohodě s Ředitelstvím silnic a dálnic a s policií. Byly zde obavy ze zvýšené hladiny hluku a policie se také obávala přerušení plynulosti silničního provozu,“ vysvětlovala mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová, proč nedošlo k zabezpečení úseku.

Na problém mohou cyklisté doslova narazit i na stezce, která vede za obchodním domem Ikea. Za zatáčkou je na cyklostezce umístěno několik svislých kovových sloupků. „Pro člověka, který to tady úplně nezná nebo nedává pozor, to může být poměrně nebezpečné. Může o sloupek zavadit a následuje pád,“ upozornil Jobánek.

Úzká silnice plná výmolů, navíc s povrchem z dlažebních kostek, zase může znepříjemnit cyklistům cestu v Bílovicích nad Svitavou.

Fatální úsek u Nových Mlýnů

Už několik lidských životů vyhaslo také na cyklostezce u Nových Mlýnů. Cyklotrasa tam v jednom místě překračuje státní silnici. „Napojení stezky pokračuje až po dvaceti metrech, takže cyklisté přejíždějí přes silnici, což je vzhledem k provozu dost nebezpečné,“ popsal jeden z místních obyvatel.

Smrtelné nehody v místě dokumentují pomníky u silnice. „Zemřela tady cyklistka, kterou srazila motorka. Při nehodě zahynula cyklistka i spolujezdkyně z motorky. O kousek dál, přímo na nájezdu, zase polský řidič s karavanem srazil manželský pár na dvojkole. Bohužel pán úraz taky nepřežil,“ zrekapituloval muž.

V úseku je snížená rychlost na 70 kilometrů v hodině i značka varující před častými nehodami s cyklisty. Přesto se nehodám nedaří zabránit. A to i proto, že řada řidičů předepsanou sedmdesátku nerespektuje. „Bohužel je jen otázkou času, kdy tady budou další mrtví,“ uzavřel s povzdechem místní obyvatel.

Nebezpečné cyklostezky tématem Událostí v regionech (zdroj: ČT24)