Obyvatelé Rudice si stále připomínají odkaz padlých parašutistů i letců

Rudice (Uherskohradišťsko) - Dvanáct kilometrů od Uherského Brodu leží v lesích ukrytá obec Rudice s necelými pěti stovkami obyvatel. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1350. Dodnes na místním hřbitově připomíná padlé americké letce list z vrtule jejich sestřeleného letounu.

Historie obce Rudice sahá až do středověku, kdy zde stával kostel zasvěcený sv. Urbanovi. Za husitských válek ale zanikl. Farníci jej opět obnovili až na konci 18. století, tentokrát byl již věnován odkazu sv. Václava. V minulosti se většina obyvatel Rudic orientovala spíše na zemědělství a lesnictví. Mladí zedníci ale často mířili za prací do Vídně či do Budapešti. V okolí obce se dříve pěstovala i vinná réva, avšak vinohrady již dávno zanikly.

Od roku 1908 funguje v obci sbor dobrovolných hasičů. Mezi další zajímavosti obce patří pramen slané kyselky. Pamětníci vyprávějí, že si pro místní minerální vodu stále jezdí rodáci, kteří už v obci dávno nežijí. „Bydlí v Ostravě nebo ve Zlíně a dojedou, naberou vodu a zavzpomínají,“ prozradila obyvatelka Rudic Ludmila Hauerlandová. „Když tudy dřív chodil ponocný a vytruboval, tak ji popíjel. To mu dodávalo sílu a odvahu, takže ani nezaspal při obchůzkách,“ zavzpomínal na vyprávění předků František Šimoník.

Rudice alias střed světa

Obyvatelé Rudic se domnívali, že v obci je střed světa. Pravděpodobně to bylo způsobeno tím, že do okolních asi sedmi obcí trvala cesta vždy zhruba jednu hodinu. Dávní obyvatelé se proto domnívali, že bydlí uprostřed světa.

Obec Rudice stále vzpomíná na oběti druhé světové války. V květnu roku 1944 zemřeli v jednom z místních domků dva členové paravýsadkové skupiny Carbon, František Kobzík a Josef Vanc. Tři měsíce poté se nad obcí konal letecký souboj, při němž bylo sestřeleno americké letadlo B-17G. V něm zahynuli Rusel W. Meyrick a Joseph Marinello. Oba američtí letci byli pochováni na místním hřbitově a bezprostředně po válce vztyčili místní obyvatelé na jejich hrobě list z vrtule jejich letounu.

Tři minuty z... Rudic (zdroj: ČT24)