V Dolním Němčí se farmáři pustili do dobývání česneku. Jinde je předběhli zloději

Dolní Němčí (Uherskohradišťsko) - Čeští pěstitelé se pustili do dobývání česneku. Aromatická cibulovina v posledních letech z polí takřka zmizela, vytlačil ji česnek dovezený ze Španělska a z Číny. Největší hrozbou pro farmáře v těchto dnech už není počasí, ale zloději, kteří je ve sklizni často předběhnou. Zemědělci se proto stávají také nočními hlídači.

Česnek od rána dobývají také zaměstnanci zemědělského družstva Agro Okluky v Dolním Němčí na Uherskohradišťsku. Dolní Němčí je tradičním pěstitelským centrem česneku, paličku této cibuloviny má obec dokonce v obecním znaku.

Zdejší družstvo má dodnes česnekem osázenou největší plochu v Česku - celé dva hektary. V minulosti se zde aromatická cibulovina pěstovala dokonce na sto hektarech. Produkce plodiny ale v posledních letech dramaticky poklesla.

Každý obyvatel Česka zkonzumuje ročně průměrně 750 gramů česneku. Tuzemská produkce však tuto spotřebu, která činí něco mezi 7 000 až 8 000 tunami, pokrýt zdaleka nedokáže. Čeští pěstitelé ročně vyprodukují kolem 1 500 tun česneku, zbytek se dováží hlavně z Číny, Španělska a Polska.

Zdejší pěstitelé doplácí na levné dovozy, především z Číny. „Kromě ceny je velký rozdíl také v kvalitě. Nejlepší analýza je chuťová. Když se rozkousne čínský česnek, tak je to jako kousnout do jablka, zato když zákazník kousne do našeho česneku, tak ho z toho pálí jazyk. To může porovnat každý sám,“ vysvětlil hlavní rozdíl mezi českými a čínskými odrůdami Josef Juřenčák z Agro Okluky v Dolním Němčí. Mezi spotřebiteli se proto zájem o domácí česnek s výraznými silicemi zvyšuje.

Cena českého česneku se pohybuje mezi 170 až 250 korunami za kilogram. Španělský česnek lze sehnat za 90 až 100 korun, čínský bývá ještě levnější.

Na polích začíná sklizeň česneku (zdroj: ČT24)

Vysoká cena domácího česneku láká zloděje

Letošní sklizeň je podle zemědělců dobrá. Teď tak farmáře straší jen zloději, kteří těsně před dobýváním česneku pořádají na pole doslova nájezdy. Své o tom ví i farmář Jaroslav Crhák z Bořitova na Blanensku. Vloni ho zloději připravilo o úrodu česneku za 25 tisíc korun.

Letos neponechal nic náhodě a spolu se psem Dennym pole hlídá dnem i nocí. „V noci používáme dalekohled s nočním viděním. Je to vynikající pomocník, protože když pes zaštěká, tak s ním obhlídnu celé pole a snadno spatřím zloděje,“ řekl pěstitel.

Pokusy o krádež vysoce ceněného česneku jsou na jeho poli v Bořitově na denním pořádku. „Zrovna před dvěma dny začal pes štěkat, a když jsem se podíval dalekohledem, spatřil jsem v dálce siluety. Když jsme se k nim vydali, dali se zloději na útěk, nasedli do auta a odjeli,“ dodal Crhák.

Farmář Jaroslav Crhák o tom, jak hlídá svoje pole (zdroj: ČT24)

Své zkušenosti se zloději mají i v Dolním Němčí. I tady proto celou noc česneková pole obchází hlídač se psem. „Letos si pole hlídáme, protože česnek máme opravdu pěkný. K žádné větší krádeži zatím nedošlo, ale s drobnými lupy jsme se setkali,“ potvrdil Juřenčák.

To, že sezóna zlodějů česneku je v plném proudu, potvrzují i policisté. Jen na Hodonínsku policisté zaznamenali už sedm případů. Největší krádež se odehrála v obci Petrov na Hodonínsku. „Tady místnímu pěstiteli zmizelo dokonce 200 kilogramů této plodiny,“ popsal mluvčí policie Petr Zámečník. Škoda v tomto případě přesáhla třicet tisíc korun.

Už na začátku prázdnin přišla o úrodu česneku také seniorka z Polešovic na Uherskohradišťsku. Zloději si z jejího pole odnesli 23 kilogramů česneku. „Žena škodu vyčíslila na čtyři tisíce korun, které by zloděj za česnek mohl dostat. Nyní je podezřelý z přestupku proti majetku. Podle zákona mu hrozí až patnáctitisícová pokuta,“ uvedla Milena Šabatová z Policie ČR Zlínského kraje.