Pojišťovny rozešlou tisíce pozvánek v rámci prevence rakoviny

Praha - V rámci celostátního screeningu ministerstva zdravotnictví začnou pojišťovny v září rozesílat lidem pozvánky na zdravotní prohlídky. Zvací dopisy budou rozesílat všechny pojišťovny, a to po následující dva roky. Pacienty budou zvát na preventivní vyšetření tlustého střeva, prsou a děložního čípku. Ten, kdo se na bezplatnou prohlídku nedostaví poprvé, bude pozván znovu za rok. Celý projekt vyjde ministerstvo na 107 milionů.

Pozvánku dostanou všichni ti, kteří v posledních letech chyběli na preventivních prohlídkách a jsou ve věku, který podle lékařských tabulek vyžaduje prevenci. „VZP začne obesílat milion dvě stě tisíc svých klientů, budeme zvát vždy v měsíci, kdy se narodili,“ sdělil Oldřich Tichý, mluvčí VZP.

Kontroly budou zaměřené na nádorově nejrizikovější onemocnění. U vyšetření tlustého střeva si lidé budou moci vybrat mezi preventivním vyšetřením stolice nebo sondou do tlustého střeva. Ta dokáže nádor spolehlivě odhalit. Pacientům mohou dát lékaři tlumící léky. Při kolonoskopii stráví pacient na sále zhruba půl hodiny, pokud má výsledky v pořádku, na další vyšetření nemusí minimálně pět let.

Další pozvánky se zaměří na preventivní vyšetření prsu. Rakovina prsu je u žen vůbec nejčastějším typem nádoru. Pozvání mohou čekat ženy ve věku od pětačtyřiceti do sedmdesáti let, které na vyšetření v posledních dvou letech nebyly. „Půjdou na mamograf, v případě, že to nebude dostatečné, tak se ještě doplní ultrazvukové vyšetření,“ sdělila Michaela Skovajsová, primářka pražského Mamma Centra.

Třetí z nejrizikovějších onemocnění je rakovina děložního čípku. Zhoubnými nádory v tomto případě ročně onemocní zhruba tisíc Češek. Případný nebezpečný pohyb virů, které rakovinu způsobují přitom může snadno odhalit gynekolog. „Screeningovým testem je stěr z povrchu děložního čípku a ten s velkou pravděpodobností najde ty nepravidelnosti ještě, než se objeví nádor,“ uvedl Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické a porodnické společnosti.

Pojišťovny začnou rozesílat pozvánky na vyšetření (zdroj: ČT24)