Odpočatý Berdych zahájil přípravu na druhou polovinu sezony

Prostějov  - Po krátké dovolené v Řecku se pustil Tomáš Berdych v Prostějově do tvrdé přípravy na náročnou druhou polovinu sezony. Šestý hráč světa v ní chce získat titul a kvalifikovat se na Turnaj mistrů. Na Hané bude trénovat do příštího pátku, kdy odletí do zámoří. Před US Open se stejně jako loni rozehraje na turnajích v Montrealu a Cincinnati.

„Druhá polovina sezony bude ještě náročnější. Za důležité považuji správné naplánování. Pokusím se sezonu co nejvíce natahovat a zahrát si opět Turnaj mistrů. Chtěl bych přidat i nějaký titul, který mi zatím letos chybí,“ uvedl na Berdych.

„Na osm dnů jsem zavřel rakety. Jen jsem odpočíval, nabíral síly a energii. Nejde vydržet celý rok v kuse jen hrát tenis. Jsem rád, že jsem v nabitém programu našel pár dnů volna,“ řekl po prvním tréninkovém dnu.

Po čtvrtfinálové účasti ve Wimbledonu Berdych ještě hrál na turnaji v Bastadu, kde jako nejvýše nasazený ve čtvrtfinále podlehl Nizozemci Thiemu de Bakkerovi. „Nebylo sice nejrozumnější řešení na tomto turnaji hrát. Občas musí člověk zvládnout něco navíc. Výsledkově to nedopadlo nejlépe,“ připustil Berdych.

Nyní bude spoléhat na loňský model druhé poloviny sezony. Chtěl by se dostat co nejdále v turnajových pavoucích jak v Montrealu, tak v Cincinnati. „Potom bych další týden nehrál a odjel se v klidu připravovat do New Yorku. Pokud by to nevyšlo, tak bych ještě odehrál turnaj ve Winston Salemu,“ nastínil Berdych.

V Davis cupu se karta otočila

Po US Open má za cíl uspět v září Praze v Davis Cupu proti Argentině. „Za posledních pět let hrajeme počtvrté v semifinále Davisova poháru. Pochopitelně chceme zopakovat postup do finále, domácí prostředí bude naší velkou výhodou,“ poznamenala opora českého týmu.

Před rokem museli čeští tenisté cestovat z New Yorku do Argentiny. „Nemohli jsme zažít nic horšího, museli jsme letět na jižní polokouli. Z tvrdého povrchu na antuku. Zvládli jsme to. I když jsme měli štěstí, neboť se Del Potro zranil. Nyní máme zkušeností dost. Mám rád výzvy. Jsme ve stejné pozici, jako byla Argentina loni doma,“ uvedl Berdych.