Evropský ochranný certifikát pro valašský frgál je v ohrožení

Štramberk - Už za měsíc by měla Evropská unie zeměpisně chránit východomoravskou pochutinu stejně, jako to dělá například u štramberských uší nebo pardubického perníku. Frgál o regionální ochranu usiluje už pět let. Doslova v cílové rovince tuto snahu zkomplikoval vrtkavý lidský osud.

Jana Kasalová o frgálech věděla všechno. Právě tato pekařka z Velkých Karlovic v roce 2008 podala žádost do Bruselu o regionální ochranu.

Happyendu se bohužel majitelka pekárny nedočkala. Letos zemřela a její pekařství ukončilo činnost. Frgálovou žádost rázem obestřely nejasnosti.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Právě Jana Kasalová byla autorkou i garantem žádosti. Podle ministerstva zemědělství teď bude rozhodující, jak dopadne dědické řízení. Třeba jestli zaniklou pekárnu nahradí nová, která se kromě slávy postará i o nezbytnou administrativu.

Frgálovou žádost přitom čeká jen poslední evropské připomínkování. Pokud námitky nebudou fatální, bude mít valašský koláč od 1.září s definitivní platností evropskou ochranu.

Valašský frgál bude zaručeně pravý na území Zlínského a Moravskoslezského kraje. Je ale otázkou, jetli se najde někdo, kdo certifikát převezme.