Třinečtí knihovníci ví, jak přiblížit knihy dětem

Třinec - Na Večerníčky naživo láká malé čtenáře Městská knihovna v Třinci. Scénické čtení pod otevřeným nebem vidělo letos o prázdninách už více než 1000 diváků. Knihovníci tak chtějí seznámit děti s méně známými pohádkami a knížkami a vzbudit v nich touhu po čtení.

Místo divadla lesopark, každé úterý jedinečné zpracování méně známé knížky. Někdy hrají loutky, jindy je slyšet zpěv. Zákulisí odděluje látka, křesla nahrazuje deka a tráva. Čtení se prokládá interaktivními hrami.

„Je to pro nás ideální příležitost přiblížit knížky dětem a dělat reklamu na dobré knihy. Myslím, že to funguje, protože už teď nám říkají děti, že Grafalo třeba, který se hrál jako první, se jim moc líbí a koukají na to a čtou si,“ říká Marika Zadembská, vedoucí oddělení pro děti a mládež Městské knihovny v Třinci.

Oživlé Večerníčky vymysleli v Třinci o loňských prázdninách. A byla to trefa do černého. Letos se rozhodli zprofesionalizovat. „Pořídili jsme si aparaturu, mikroporty, aby nás slyšelo všech těch 150 dětí, které na nás chodí,“ upřesňuje knihovník Jan Delong. 

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Zatímco celorepublikově klesl počet registrovaných čtenářů v knihovnách za posledních 7 let o téměř 90 tisíc, v Třinci okolo 500 nových dětských čtenářů přibylo.

Vydáno pod