Letní filmová škola má za sebou finále

Uherské Hradiště – V Uherském Hradišti končí 39. ročník Letní filmové školy. Dnes večer bude přehlídka slavnostně zakončena v Kině Hvězda. Sobotní program už nabízí jen tři projekce. Poslední večer vystoupí v rámci doprovodného programu i zpěvák Dan Bárta.

Poslední den 39. Letní filmové školy nabízí na čtyři desítky projekcí a dalšího programu. Na pořadu dne je hned několik filmových evergreenů, například Schindlerův seznam od režiséra Stevena Spielberga, českou klasiku zastupuje Údolí včel Františka Vláčila, v němž v roce 1967 excelovali herci Petr Čepek a Jan Kačer. V sekci Rok 1933: Nástup nacismu dnes filmová škola promítá asi nejznámější dílo nacistické propagandy – kontroverzní Triumf vůle režisérky Leni Riefenstahlové. 

Dnešní program Letní filmové školy najdete zde.

Pokud by chtěli návštěvníci vyměnit kinosál za jiný program, mají i dnes možnost. V Uherském Hradišti ještě stále probíhá hned několik výstav, které tvoří doprovodný program festivalu. Večer od 22. hodiny pak v Klubu Mír vystoupí zpěvák Dan Bárta v doprovodu tria Roberta Balzara, se kterým spolupracoval také na zatím posledním albu Theyories. 

Slavnostní zakončení letošní Letní filmové školy se koná v 19:30 v Kině Hvězda.

Dnešní host LFŠ: Allan Starski

Na filmovou školu dnes zavítal i přední světový filmový scénograf a držitel nejprestižnější filmové ceny – Oscara - za výpravu k filmu Stevena Spielberga Schindlerův seznam. Spolupracoval s nejrenomovanějšími polskými režiséry, jako byli Roman Polański, Agnieszka Hollandová, Krzysztof Kieślowski či Andrzej Wajda. Jeho práci mohou diváci vidět i v řadě výpravných filmů, za všechny můžeme jmenovat snímky Oliver Twist či Pianista.

Jedinečná atmosféra hradišťského festivalu 

Oblíbeným dopravním prostředkem návštěvníků filmové školy v Uherském hradišti je kolo. Na každém promítání jsou jich odložené stovky. Třeba včera večer, při emotivní premiéře digitalizovaného filmu Všichni dobří rodáci, který sklidil ovace vestoje. 

Večerní Uherské Hradiště žije během filmové školy snad ještě víc, než ve dne. A místní jsou k festivalovým návštěvníkům tolerantní - strážníci za celou dobu zaznamenali jen desítku stížností na rušení nočního klidu, většinu z nich vyřešili domluvou. 

NO COMMENT: Atmosféra Letní filmové školy (zdroj: ČT24)

 Zatímco filmová škola bude mít kulaté jubileum až příští rok, filmové kluby letos slaví 50. let.

O 50. výročí filmových klubů hovoří ředitelka LFŠ Radana Korená (zdroj: ČT24)

Letošní ročník skončil v červených číslech

Zatímco návštěvníci filmové školy jsou spokojení, pro organizátory se letošní ročník stal zápasem o peníze. Nový zákon, pomocí kterého stát rozděluje dotace z Fondu kinematografie, zatím neposvětila Evropská unie. Hospodaření filmové školy letos končí mankem 3,5 milionu. Peníze ale mohou pořadatelé získat i dodatečně. „Čekáme na notifikaci, měla by přijít v pondělí. Schválí ji vláda, což bude v horizontu tří týdnů, pak si budou moci festivaly požádat o dotaci,“ potvrdila ředitelka Státního Fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková.

Festival přitom nepatří mezi nejnákladnější. Obejde se bez červeného koberce i bujarých večírků. Na špici je karlovarský festival, který jako jediný má rozpočet přes 100 milionů. Zlínský filmový festival pro děti a mládež stojí 34 milionů. Letní filmová škola je se svými 13 miliony na chvostu rozpočtového žebříčku.

Závěr Letní filmové školy jako téma UVR (zdroj: ČT24)