V Olomouci proběhl mezinárodní turnaj v debatování Heart of Europe

Olomouc - Jako v britském parlamentu to v těchto dnech vypadalo na půdě Přírodovědecké fakulty v Olomouci. Na mezinárodní turnaj v debatování s názvem Heart of Europe se sem totiž sjela studentská debatní špička. Soutěž, která vznikla v roce 2001 ve spolupráci s olomouckým gymnáziem Hejčín, se letos konala už podesáté a patří mezi tři největší události tohoto typu na světě.

Šestnáctiletá Amelia z Los Angeles se věnuje debatování druhým rokem. Se svými dvěma spolužačkami měla v Olomouci za úkol přesvědčit druhý tým a hlavně porotu o tom, že není možné zachránit euro bez existence federální Evropy.

„Vyzkoušet si mluvit před publikem je výborná zkušenost, stejně tak přemýšlení o spoustě rozdílných témat a hledání argumentů k námětům, o kterých jste nikdy neslyšeli. Je to dobré pro kritické myšlení,“ uvedla účastnice Amelia Miller.

Co se před publikem naučí v soutěžích, by chtěla později využít jako politička.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

To sedmnáctiletý Alexander z kanadského Vancouveru by chtěl být právník.

„S přípravou na finálové téma jsme začali až včera večer, a pak jsme se chystali od čtyř hodin od rána až do devíti, abychom se připravili na dnešní výhru,“ komentoval své přípravy Alexander Beaumont.

A právě díky Alexanderově argumentaci, gestům a perfektnímu vystupování, jeho tým nakonec skutečně zvítězil.

„Jsou to velmi všestranné schopnosti, pomáhá to v každodenním životě, v komunikaci s ostatními lidmi, ve škole,“ uvedl Alexander Beaumont. Potvrzuje tak slova zakladatele soutěže, a to, že říkat svůj vlastní názor a umět si ho obhájit je v životě mnohem důležitější, než se nazpaměť naučit text z učebnice.

„Vždycky říkám, dám vám lepší známky, pokud mi dáte jiný pohled na věc, za předpokladu, že k tomu máte důvod. A právě debatování tomu pomáhá,“ uvedl John Wickham, zakladatel soutěže.

Letos do Olomouce přijely dvě stovky studentů z celkem šestnácti zemí světa. Kromě USA třeba i z Chorvatska, Turecka, JAR nebo Izraele.