V Brně vzniká moderní science centrum

Brno - Na brněnském výstavišti začalo přestavbou budovy starého pavilonu D vznikat nové vědecké centrum. Moravian Science Centre má být interaktivní vzdělávací institucí, kde bude dotýkání se exponátů návštěvníkům doslova přikázáno. Jeho stavba pod taktovkou Jihomoravského kraje přijde téměř na 630 milionů korun.

Takzvané science centrum vznikne rekonstrukcí pavilonu D na brněnském výstavišti, hlavní vstup do budovy se přesune do ulice Křížkovského proti hotelu Voroněž. 

„V tuto chvíli zde probíhají bourací práce. Ty potrvají ještě asi měsíc, následovat budou práce pro obnovu stavby,“ řekl ke stavu rekonstrukce pavilonu vedoucí Odboru investic Jihomoravského kraje Jaroslav Vokál. Dělníci tam teď pracují v takřka padesátistupňových vedrech, jejich úkolem je odstranit všechno betonové nebo například sundat staré obložení stropů.

Oáza vědy pro všechny

Pro volbu místa byla rozhodující především dobrá dopravní dostupnost z centra města, ale také symbolický význam sousedství výstaviště, jež bylo v době svého vzniku považováno za znak technologické vyspělosti jihomoravské metropole.

Cílem projektu je vytvoření interaktivního centra pro popularizaci vědy a výzkumu. „V lidech by mělo probouzet radost z objevování, chuť vnímat, hravost, experimentování a učení se z chyb. Má být otevřeným prostorem, v němž se setkávají zajímaví lidé a zajímavé myšlenky. Má se stát autoritou a důvěryhodnou institucí,“ uvedl už dříve náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Václav Božek (ČSSD).

„Je to velká investice, ale moc dobře víme, že propagace vědy a technických oborů je přesně to, co naše společnost momentálně velmi potřebuje,“ míní Božek.

Bourání v pavilonu D, který se promění ve science centrum (zdroj: ČT24)

Expozice bude mít čtyři stálé tematické sekce - Planeta, Civilizace, Člověk a Mikrosvět. Zvláštní část bude tvořit Dětské science centrum pro návštěvníky ve věku od dvou do šesti let a Herna sdružující mimořádně hravé exponáty ze všech tematických celků.

Zahájení provozu centra je podle aktuálních informací naplánováno na prosinec 2014. Původně se počítalo s jeho otevřením už v létě příštího roku.

Science centra jsou fenomén zrozený v 70. letech v USA a čím dál tím více se rozmáhající po celém světě. V roce 1990 jich bylo ve světě 200 a v současnosti jich je už 2000. V České republice jsou v současnosti pouze dvě obdobná centra. Prvním z nich je liberecký IQ park, postupně vznikající od roku 2004, druhým plzeňská Techmánia otevřená v roce 2008.

Brno se často prezentuje jako město vědy a inovací. Myšlenka vytvořit zde vědecké centrum existovala už mnoho let. Dlouho však jeho stavbě nepřály finanční a politické podmínky. Zlom nastal kolem roku 2008 vypsáním Operačního programu Věda a výzkum pro inovace a prosazením myšlenky science centra do třetí Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje. Kraj vzal na sebe zodpovědnost za přípravu, realizaci a provoz science centra. Postupně se k projektu přidalo i město Brno, které by mělo v budoucnu přispívat na jeho provoz. Svými odborníky a invencí budou pomáhat i všechny brněnské veřejné vysoké školy.