AVÍZO: Raně středověká bitva Rogar na Neveklovsku

V sobotu a neděli 17. a 18. srpna 2013 se v Brdečném nedaleko Neveklova (okres Benešov) bude konat již sedmý ročník raně středověké bitvy Rogar – letos s podtitulem „Naděje“. Akci pořádá občanské sdružení pro oživení historie Midgard.

Opět se představí zhruba 300 účinkujících z Čech, Slovenska a Německa. Návštěvníci budou mít možnost zhlédnout dobové ležení válečníků o zhruba 100 stanech, rekonstrukci pohanského obřadiště a vikinského pohřebiště, ozkoušet si zbraně i zbroje válečníků, dozvědět se mnoho zajímavých informací o Vikinzích i Slovanech z informačních tabulí a samozřejmě i od účinkujících, kteří rádi zodpoví dotazy. Hlavním bodem programu bude největší raně středověká bitva v Čechách, ve které se střetnou válečníci z dalekého severu i naši slovanští předci.

Tradičně budou pro návštěvníky připraveny komentované prohlídky dobového tábora (s průvodci z řad renomovaných archeologů), turnaje v hodu kopím a v lukostřelbě, bude možné si vyzkoušet několik vikinských her a zúčastnit se soutěže o hodnotné ceny.

Jako novinku pro letošní rok organizátoři připravili soutěž o nejlíbivější vikinské vousy a nejkrásnější raně středověkou dívku.

Na místě bude samozřejmě historické tržiště s občerstvením a suvenýry.

Bitva Rogar
Zdroj: ČT24/Šárka Bejdová

Přijďte se podívat, jak žili, válčili i vypadali naši předci. Zde se Vám i Vašim dětem otevře svět starý 1200 let.

David „Dagfari Hrut“ Tůma, Midgard, o.s.; avízo zaslal Jan Šebek

http://www.os-midgard.info/rogar_2013.php

Pozvánka
Zdroj: ČT24/Jan Šebek