Vyhazujete počítač? Odborníci varují před zneužitím dat na disku

Brno – Prosté smazání dat z disku před vyhozením nebo prodejem starého počítače podle odborníků nestačí. Citlivá data firem i jednotlivců lze obnovit a zneužít. Do Česka dnes poprvé přijel speciální recyklační vůz, který je schopen harddisky s citlivými daty totálně zlikvidovat.

Smazat data a operační program a odvézt počítač do sběrného dvora. Tak řeší mnoho lidí likvidaci starého počítače. Odborníci ale varují, že tohle rozhodně nestačí. Prostě smazaná data totiž na disku v určité podobě zůstanou. Další majitel by je pak mohl obnovit a případně i zneužít. 

Jen smazání nestačí

Běžným smazáním souboru z pevného disku a vysypáním koše se soubor nesmaže, nýbrž „prázdné místo“ na disku bude i nadále obsahovat data smazaného souboru až do chvíle, než budou přepsána jiným souborem. Bezpečného smazání dat tedy dosáhnete pouze tehdy, když prázdné místo, které po nich na disku zůstane, přepíšete jiným souborem. Na této bázi fungují profesionální „mazací“ programy, které prostor po smazaném souboru přepisují třeba i 40krát.

Zdroj: PCWorld

Ještě horší je ale data nesmazat vůbec. Pikantní nález se tak povedl například dvaadvacetiletému Michalovi, který před časem levně koupil nefunkční počítač z druhé ruky. Doma se mu ho podařilo zprovoznit a nestačil se divit. „Na harddisku zůstala všechna původní data, dokonce v některých složkách byly fotky nahých slečen, očividně nějakých spolužaček bývalého majitele,“ řekl Michal. 

Harddisk je nejlepší rozdrtit 

Riziko zneužití citlivých dat hrozí i firmám. Dvě brněnské společnosti se proto rozhodly pro recyklaci starých harddisků využít speciální vůz, který dnes přijel do Brna. „Jeho hlavní účel je likvidace senzitivních dat, objednali jsme ho jako promo akci pro velké české firmy. Firmy to totiž často podceňují a senzitivní data se ocitnou na skládkách,“ uvedl manažer financování IT technologií Zdeněk Očenášek. Rizikem nemusí být jen vyřazené počítače, ale třeba i moderní kopírky, které mají paměťové disky, na což se při jejich likvidaci zapomíná. 

Aby se to nestalo, přivezli dnes k recyklačnímu kamionu své záznamové disky i pracovníci velké brněnské dopravní firmy. „Na discích máme většinou citlivá data zákazníků. V rámci výměny počítačů se likvidují a nemůžeme si dovolit je zlikvidovat bez toho, že bychom bezpečně skartovali data na discích,“ uvedl IT pracovník firmy Jiří Pokorný. 

NO COMMENT: Likvidace starých harddisků (zdroj: ČT24)

Pojízdná recyklační a skartovací stanice dnes byla v České republice vůbec poprvé. „Máme speciální centra, kdy tyto služby děláme. Nejbližší k České republice je na Slovensku,“ dodal Očenášek. Vůz přijel až z Velké Británie. „Je to čím dál víc populární, protože lidé trvají na tom, aby byla jejich data chráněná. Vidíte, že to už nemůže být znovu použito,“ řekl Paul Grice, který s kamionem z Británie přijel. V bedně před ním leží hromada rozdrceného šrotu – víc z harddisků nezbylo. 

Co je DDRV?

Data Destruction Recycling Vehicle (zkráceně DDRV neboli česky „recyklační vůz pro likvidaci dat“) je nákladní automobil, vybavený dvojicí speciálních skartovacích přístrojů, které drtí harddisky i nosiče vysoce citlivých dat, a to podle nejpřísnějších amerických předpisů. O veškerých zlikvidovaných discích je vydán záznam, stejně tak jako DVD o průběhu celé likvidace.

Vydáno pod