Orlí mládě Anežka poprvé letěla

Libavá – Orlí mládě Anežka poprvé vzlétla z rodičovského hnízda ve vojenském újezdu Libavá v Oderských vrších. Je to slavný okamžik, protože Anežka je první mládě orla skalního, které se v Česku vylíhlo ve volné přírodě po sto letech od jeho vyhubení.

„Anežka opustila hnízdo v osmdesáti šesti dnech života a můžeme s velkou radostí konstatovat, že hnízdění bylo úspěšné. Je to velký úspěch projektu Návrat orla skalního na území České republiky a ochrany přírody jako takové,“ prohlásil ornitolog Petr Orel, který je vedoucím projektu.

První let orlice Anežky natočil Enrico Gombala ze Studia NATURA-TV:

Ornitologové hnízdo neustále monitorují několika kamerami, takže mají přehled o chování celé rodiny. Sledovali, jak mládě roste, jak se mění jeho barevnost, natočili, jak si létání trénuje. První let ale ještě neznamená, že malý dravec už jen plachtí ve výškách. Třeba v neděli Anežka opět vzlétla, pak ale přistála na zemi a pěšky kus pochodovala do svahu, odkud se jí podařilo opět vylétnout.

„Chování Anežky po vylétnutí z hnízda je srovnatelné s chováním mláďat, která jsme vypouštěli v minulých letech, a to včetně pochodu v obtížném terénu,“ vysvětloval Petr Orel. Dodal, že pod dohledem rodičů by mládě mělo být ještě dva až tři měsíce, kdy se bude učit vše potřebné pro samostatný život.

Projekt Návrat orla skalního do Česka začal před sedmi lety. Ochránci vypouštějí orlí mláďata ze Slovenska do Moravskoslezských Beskyd s nadějí, že by mohli v této lokalitě zahnízdit. Vojenský újezd Libavá si vybrali opakovaně. Předchozí pokusy se nepodařilo z různých důvodů dotáhnout, několik orlů zmizelo, další otrávili nebo zastřelili lidé. Repatriace mláďat je jedinou cestou k obnovení populace orla skalního, neboť je vědecky potvrzeno, že nové páry hnízdí výhradně v hnízdních teritoriích svých rodičů.

Deník orlí rodinky (zdroj: ČT24)
Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)