Přednádraží bude možná v září na prodej

Ostrava - Jeden milion a čtyřicet osm tisíc korun, nejméně takovou cenu bude muset nabídnout v dražbě ten, kdo se bude chtít stát novým majitelem ostravského Přednádraží. Do konce týdne má stávající majitel Oldřich Roztočil čas se proti určené ceně odvolat. Dražbě se ještě bude snažit zabránit.

V ostravském Přednádraží  domy stále stojí a právě se o ně hraje další partie. Cenu všech deseti, včetně pozemků pod nimi, znalec stanovil na milion a půl. O půl milionu menší má být nejnižší podání zájemců o koupi v dražbě.

„Exekuce by se měla konat v druhé polovině září, a to elektronicky," uvedla Petra Báčová, mluvčí Exekutorské komory ČR.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Majitel domů, Oldřich Roztočil, důvody pro exekuci odmítá. Sto osmdesáti tisícový dluh, který ji spustil, prý nezpůsobil on, ale nájemníci, kteří neplatili za vodu. 

„Dlužník by v první řadě měl uhradit dlužnou částku, to je jediný čestný způsob, jak může exekuce skončit. A tato možnost platí až do dne konání dražby,“ uvedla Petra Báčová.

„V nejhorším případě budu nucen tu částku uhradit z vlastních peněz, z vlastních zdrojů, anebo dojde k dražbě, ale věřím, že ne celého Přednádraží, jak je to plánováno nyní,“ uvedl majitel domů v Přednádraží Oldřich Roztočil.

V jednom z bytů v domě číslo 8, měsíc poté, co odsud odešli poslední obyvatelé, už občas přespávají jen bezdomovci.

Jsou tady pobourané vnitřní zdi, důkladně vytrhané elektrické kabely a pár zapomenutých osobních věcí. Zloději kovů rozebrali i střechu, kterou poslední nájemníci sami opravili loni na podzim. To ještě doufali, že Přednádraží zachrání. Teď bydlí v jiném ghettu, o kilometr dál v Hrušově.