Na úseku řeky Moravy se vyskytla nebezpečná nákaza ryb

Jeseníky - Státní veterinární správa vyhlásila v úseku řeky Moravy v Jeseníkách mimořádná veterinární opatření. U jednoho z chovatelů se vyskytla nezvyklá a nebezpečná nákaza ryb, zvaná septikémie. Ta může ale ohrozit zase jen ryby. Na člověka přenést nelze.

Majitel rybářství na Hanušovicku přišel o třicet pět metráků ryb, tedy skoro devět set tisíc jednoletých a dvouletých kusů. Část z nich uhynula, zbytek musel nechat zlikvidovat.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Podle veterinářů se jedná o ojedinělou chorobu. Pro člověka nebezpečná není, maso takových ryb lze dokonce bez obav jíst. Virus ale ohrožuje další chovy.

Zdeněk Živný má své sádky jen dva kilometry po proudu řeky od nakaženého místa. Jestli mu ryby neuhynuly, teď kontroluje každý den.

Proč ryby uhynuly, zatím nikdo neví. Chovatel údajně nové kusy, které by virus do chovu zavlekly, nepřikupoval. Odborníci proto spekulují, zda nákaza nepřišla z řeky Moravy.

„Příčina nebyla objasněna. Pro tento chov bylo provedeno mimořádné veterinární opatření. Je zákaz přemisťování do a z tohoto hospodářství,“ informovala Hana Brázdová, ředitelka odboru ochrany zvířat, Krajská veterinární správa Olomouckého kraje.

Ostatní rybáři v kraji se ale zákeřné nemoci nebojí. Podle nich je ojedinělá. Podobnou epidemii totiž nepamatují.

Pokud by ovšem rybáři úhyn ryb zaznamenali, musí to neprodleně hlásit. Při nesplnění jim hrozí pokuta až dva miliony korun.