Ornitologové z Přerova zachránili sedm ledňáčků

Přerov - Ornitologové z přerovské ornitologické stanice zachránili sedm ledňáčků, silně ohrožených a přísně chráněných ptáků. Šlo jim o život při opravách koryta řeky Bečvy v Hranicích na Přerovsku. Dělníci neúmyslně strhli jejich hnízdo.

Teď jsou vzácní ptáci v péči odborníků z ornitologické stanice, kteří je chtějí asi za deset dnů vypustit zpátky do volné přírody.

„Je to pro nás hodně výjimečná situace a zároveň i obrovské štěstí, že je lidé zachránili,“ uvedl vedoucí stanice Josef Chytil. O sedmero ledňáčků se přerovští ornitologové starají od pondělí.

Ledňáčci jsou zhruba dva týdny staří, přechodné bydliště teď mají v krabici s otvorem. Daří se jim dobře. „Perfektně žerou, zvykli si i na krabici. Stejně jako v přírodě se postupně střídají u otvoru a hlásí se o krmení. Stojí v řadě a čekají, až na ně přijde řada,“ doplnil Chytil.

Ledňáček říční
Zdroj: imago stock&people/ČTK

Ledňáčkům, kteří jsou typičtí svým výrazným oranžovo-modrým zabarvením a nápadně dlouhým zašpičatělým zobákem, dělá v přerovské ornitologické stanici společnost například nemocný čáp, kalous ušatý či holubi hřivnáči.

Přerovská ornitologická stanice je jediným specializovaným muzejním pracovištěm v Česku. Stanice vlastní jednu z nejvýznamnějších ornitologických sbírek v republice. Má zhruba dvanáct tisíc sbírkových předmětů zahrnujících především vycpané ptáky, jejich vejce, hnízda, ale i další živočichy. Pracovníci záchranné stanice poskytují pomoc nemocným, raněným a jinak ohroženým živočichům.