Festival vtáhne diváky na jeviště jménem Znojmo

Znojmo – Divadlo nejen vidět, ale i zažít na vlastní kůži, budou moci návštěvníci nového divadelního festivalu ve Znojmě. Od středečního večera, kdy přehlídka Znojmo žije divadlem! začíná, se bude hrát v hradebním příkopu, na náměstích, nádvoří kláštera i v garáži pivovaru. Ojedinělá bude možnost diváků vyzkoušet si různé divadelní funkce, mohou se tak snadno stát nejen herci ale třeba i osvětlovači. Festival začíná dnes a skončí 21. srpna.

„První ročník akce Znojmo žije divadlem! je skvělou příležitostí nejen pro milovníky divadelního hlediště, ale i pro ty, kteří by se rádi do divadla sami zapojili a byli zasvěceni do všeho okolo příprav divadelního představení,“ uvedl Dušan Varga, ředitel Znojemské besedy, která akci pořádá. 

Divadelní workshopy jsou přichystané na sobotu 17. srpna a na další týden, zájemci se musí přihlásit předem. Sobotní adrenalinový seminář Jsem divadelník! láká na možnost zúčastnit se celého procesu přípravy představení – od prvních nápadů až po odehrání výsledné hry pro veřejnost. Účastníci semináře dostanou možnost vybrat si, jakou úlohu v týmu divadelníků chtějí sehrát, mohou se tak ocitnout nejen v roli herce, ale i režiséra nebo kostymérky. 

Druhý, tentokrát čtyřdenní workshop, naučí účastníky všemu potřebnému pro plenérové představení – od lezení po stromech, přes chůzi na chůdách, až po žonglování a chůzi po laně.  

Obvyklé žánry v neobvyklém prostředí 

Návštěvníci budou moci vidět komedie, vážné hry i představení pro děti. Do Znojma přijede například Divadlo Bufet se svým Autobufem, které hraje představení přímo ve speciálně přizpůsobeném autobusu. Lidé jej uvidí v pondělí 19. srpna v Obrokové ulici a na Masarykově náměstí. 

Představí se také Divadlo Feste se svojí hrou Havel píše Husákovi, přijede Divadlo plyšového medvídka i HaDivadlo a promítat se bude také Frankenstein v nastudování Národního divadla Londýn. Přesný program najdou zájemci na facebookových stránkách. Permanentka na všechna představení stojí 500 korun.