V nejvyšším olomouckém mrakodrapu mají nejmodernější řídící systém

Olomouc - Nová dominanta Olomouce, to je BEA centrum. Sedmdesát čtyři metrů vysoký mrakodrap je nejvyšší v Olomouci. V září jej mimo jiné obsadí studenti Moravské vysoké školy. Kromě své výšky má ale ještě jedno „nej“, a tím je její řídící centrum, které je nejmodernější v Evropě.

Malá kancelář v přízemí není na první pohled ničím výjimečná. V obyčejném počítači se tam ale skrývá unikátní software, který celou budovu řídí. Od světel přes okna až po žaluzie.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Tak zvaný inteligentní systém budovy vymyslel absolvent soukromé vysoké školy, která bude od září sídlit právě v BEA centru. Dvaceti osmiletý Miroslav Roth procestoval Evropu, aby nasbíral co nejvíc informací o řídících systémech budov. Nikde ale nic podobného neviděl, tak jej jednoduše vymyslel.

„Budova má vysoké požární nebezpečí díky své výšce. Ve chvíli, kdy vznikne poplach, na počítači musí bezpodmínečně vyskočit půdorys podlaží, kde se poplach nachází, přesně zobrazená místnost nebo hlásič, který poplach zaznamenal a doplnili jsme to o možnost zobrazení záznamu,“ uvedl Miroslav Roth, autor řídícího systému.

Na střeše jsou umístěné dvě meteostanice, pomocí kterých se v budově ovládají světla, nebo třeba venkovní žaluzie.

V mrakodrapu je kromě meteostanic nainstalovaných sedm set třicet jedna požárních hlásičů, sto dvacet pět elektroměrů, padesát pět venkovních a vnitřních kamer a třicet pět vodoměrů. Díky inteligentnímu systému se ušetří třeba na jaře a na podzim i devadesát procent energie. Když je totiž na jedné straně podlaží tepleji než na druhé, teplota se jednoduše vyrovná. Nemusí se tak zároveň klimatizovat i topit.

BEA centrum je ještě o čtyři metry vyšší než první olomoucký mrakodrap v Jeremenkově ulici. Z jeho střechy je vidět několik kilometrů daleko.

V objektu budou kromě Moravské vysoké školy sídlit hlavně malé a střední firmy. Stavba vyšla na zhruba čtyři sta milionů korun.